Lastig kiezen uit alle zelfgemaakte taarten

Op het drinkwaterleiding terrein in Dordrecht zit hotel-restaurant Villa Augustus.

De menukaart wisselt iedere drie weken.

Het open karakter en het gekrioel van al het personeel voorkomen dat de zaak een té sjieke uitstraling krijgt. Foto’s Vincent Mentzel Hotel,restaurant,markt,cafŽ & tuin VILLA AUGUSTUS aan het Wantij te Dordrecht, verbouwd door de bedenkers van het Rotterdamse Hotel New York, in de voormalige watertoren en pompgebouw van de gemeente Dordt. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Dordrecht, 16 september 2007 Mentzel, Vincent

Als je niet beter weet, rijd je eraan voorbij. Het voormalig pompgebouw aan de Oranjelaan in Dordrecht – met zijn ietwat saaie, industriële uitstraling – doet niet vermoeden dat het een hotel-restaurant herbergt. De voormalige eigenaren van Hotel New York in Rotterdam, Hans Loos, Daan van der Have en Dorine de Vos, hebben het pand in twee jaar omgebouwd in Villa Augustus.

Als je het restaurant aan de straatkant binnengaat, kom je eerst terecht op een soort marktplaats. Veel producten die in het restaurant gebruikt worden, zijn hier te koop. Verse groenten in rieten manden, huiswijnen, olijfolie, oesters, kaas, boter en versgebakken brood en taarten. Het geheel ademt een gezellige, ouderwetse sfeer. De koopwaar is uitgestald in oude houten kisten en ijzeren stellingrekken. Je waant je even honderd jaar, of zoiets, terug in de tijd.

Nadat je het marktcafé hebt doorkruist, beland je in het restaurant. Maximaal tweehonderd gasten kunnen er dagelijks aanschuiven voor ontbijt, lunch of diner. Een vrolijke mengelmoes van tafels en stoelen in diverse kleuren en grote kroonluchters, met uitzicht op de tuin en de watertoren. De hoge, grijze betonnen muren zijn opgeleukt met felle kleurvlakken.

Wat het meest opvalt, is de strakke roestvrijstalen open keuken in het midden van het restaurant. Het open karakter en het gekrioel van al het personeel voorkomen dat de zaak een té sjieke uitstraling krijgt. Er klinkt geen muziek, maar dankzij de keukengeluiden en het geroezemoes hangt er een aangename sfeer. De tafels staan bovendien ver genoeg uit elkaar, waardoor je niet min of meer verplicht kan meegenieten van de conversatie van de buren.

De menukaart is beperkt en eenvoudig, zoals dat heet. De koks gebruiken zoveel mogelijk biologische producten, bij voorkeur uit eigen tuin. Aangezien de kaart ongeveer iedere drie weken verandert, is van tevoren niet precies te zeggen wat er op het menu staat. Vast onderdeel van de kaart is in ieder geval de pizza uit de houtoven, al wisselen de ingrediënten die erop terechtkomen ook om de paar weken. Op de schoolborden boven de keuken staan daarnaast nog gerechten die dagelijks verschillen. Ook dat is afhankelijk van wat er uit de tuin komt. Tijdens ons bezoek kon je onder meer kiezen voor geroosterde druiven met Parmezaanse kaas of een gepofte biet met schapenkaas.

Het verse brood uit de oven met olijventapenade, de vegetarische spaghetti en de entrecote met rozemarijnfrites (met zelfgemaakte mayonaise) smaken uitstekend. De bediening is vriendelijk en geeft goede uitleg over de wijnen.

We bewaren een plekje voor een nagerecht, want de zelfgemaakte taarten die zijn uitgestald in de vitrine lonken. De eigengemaakte appeltaart blijkt inderdaad heerlijk, maar wint het niet van de crème brûlée met herfstframbozen. Helaas zitten we na het dessert bomvol, we hadden graag ook de andere taarten (chocolade, limoencitroen of cheesecake) geproefd.

Tot slot nog even een kijkje in de hotelkamers. De twintig kamers in de oude watertoren zijn niet te vergelijken met standaard hotelkamers. Iedere kamer is verschillend ingericht, en heeft daardoor een andere sfeer. Aan de ene kant hebben hotelgasten uitzicht op het water – een knooppunt van de rivieren de Beneden Merwede, de Noord en de Oude Maas – aan de andere kant op de enorme moestuin die tussen het hotel en het restaurant is aangelegd. Het meubilair is een ratjetoe van antieke (nacht)kasten in combinatie met eigentijdse stoelen en lampen.

Weet je een kamer op de vierde etage te bemachtigen, dan krijg je een nogal opmerkelijke vloer. Deze kamers liggen namelijk op de bodem van het oude waterbassin van de watertoren. Een bassin opgebouwd uit stalen platen, aan elkaar geklonken met klinknagels met koppen zo groot als eieren. Pas op dat je niet struikelt over zo’n ei, maar ja, je vergeet niet makkelijk dat je in een watertoren logeert.

De Lantaren Kamer op de vijfde etage, helemaal bovenin, biedt toegang tot het rondkijkje op de watertoren. Een nacht in de kamer kost 210 euro. Voor dat geld kun je wel heel decadent uitbuiken, en op een chaise longue met een wijntje in je hand van het uitzicht genieten.

Bekijk het menu en reserveer via www.villa-augustus.nl of 078-639111.

    • Barbara Rijlaarsdam