Kunstacademie Londen verkoopt schilderij Bacon

Rotterdam, 12 okt. De Royal College of Art (RCA) in Londen verkoopt een schilderij van Francis Bacon om een nieuwe campus te kunnen bekostigen. Het doek, Study from the Human Body, Man Turning on the Light (1973-`74) wordt op 14 oktober geveild bij Christie`s in Londen, en zal zo`n dertien miljoen euro moeten opbrengen. De kunstacademie heeft 28,7 miljoen euro nodig voor de bouw van de nieuwe campus. Francis Bacon huurde in 1969 enige maanden een atelier op de Royal College of Art nadat zijn eigen atelier door brand was verwoest. Bij wijze van huur schonk hij dit schilderij aan de school. Directeur Christopher Frayling zei gisteren in The Art Newspaper: ”Het schilderij is om een semi-commerciële reden aan ons gegeven, dus het voelt niet alsof we het familiezilver in de uitverkoop gooien”. In 1989 had de Royal College nog afgezien van een voorgenomen verkoop. Volgens directeur Christopher Frayling had Bacon er destijds geen problemen met de verkoop, ”zolang het de studenten maar helpt”.