Klink: geen ziekenhuis failliet door vastgoed

Geen ziekenhuis zal failliet gaan door het nieuwe bouwbeleid van de overheid. Die garantie gaf minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren tijdens een overleg met de Tweede Kamer over verdere liberalisering van de zorg.

Van de honderd ziekenhuizen komen er naar schatting „slechts” vier in de financiële problemen door het nieuwe vastgoedbeleid van het ministerie van Volksgezondheid. Klink beloofde ziekenhuizen die in een noodlijdende situatie belanden, te zullen helpen; met geld en de aanstelling van een bewindvoerder.

Vanaf volgend jaar krijgen ziekenhuizen veel meer vrijheid om te bouwen waardoor ze beter kunnen inspringen op behoeften van patiënten. De kapitaallasten van zorginstellingen worden dan onderdeel van de ziekenhuistarieven.

Ziekenhuizen krijgen de financiële verantwoordelijkheid voor vastgoedinvesteringen. Zij ontvangen voor die investeringen geen overheidsgeld meer en zullen op zoek moeten naar externe financiers. Tegelijkertijd moeten ziekenhuizen hun kosten terug gaan verdienen met hun behandelingen omdat de overheidsbudgetten verdwijnen. Klink gaf toe dat er deze tijd „ontzettend veel op de sector af komt.”

Ziekenhuizen zijn op zich blij met meer vrijheid, maar vrezen voor 1 miljard euro extra aan kosten vanwege hogere rentetarieven en versnelde afschrijvingen van gebouwen.

Klink probeerde gisteren ongeruste Kamerleden en de in de zaal aanwezige vertegenwoordigers uit de ziekenhuisbranche gerust te stellen. Volgens de bewindsman heeft hij voor voldoende zekerheden gezorgd.

Zo gaat een nog aan te stellen ‘commissie van wijzen’ kijken hoe elk ziekenhuis ervoor staat. De commissie beoordeelt of en welke ziekenhuizen in aanmerking komen voor extra geld. Niet alleen ziekenhuizen in financiële nood, maar ook zorginstellingen die hun solvabiliteit zien dalen komen in aanmerking voor steun als er een verband is aan te tonen met het nieuwe bouwbeleid.

Klink reageerde op de angst van Kamerleden dat de winst na verkoop van onroerend goed weg lekt naar externe investeerders. Tot teleurstelling van de ziekenhuizen zei hij dat de opbrengst altijd in de zorg moet terugvloeien. De minister stemde in met het voorstel van de PvdA om daar toezicht op te houden voordat transacties plaats vinden. Klink overweegt een meldingsplicht in te stellen voor ziekenhuizen die van plan zijn onroerend goed te verkopen en daaraan een vorm van goedkeuring te introduceren.

Het overleg stemde sceptische Kamerleden positiever. De coalitiefracties steunen Klinks plannen in grote lijnen.