Kamer: stop met beveiligen van Hirsi Ali

De Nederlandse overheid is niet langer verantwoordelijk voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in het buitenland. Een motie van Kamerlid Halsema (GroenLinks) om de beveiliging te verlengen werd verworpen.

Behalve GroenLinks stemden gisteren slechts D66 en Paul Kalma van de PvdA vóór verlenging: 11 van de 150 Kamerleden.

Halsema vindt de uitkomst van een „grote benepenheid” getuigen. Volgens haar hebben veel Kamerleden de afgelopen dagen hun mening bijgesteld op basis van opiniepeilingen waaruit zou blijken dat Ayaan Hirsi Ali bij het Nederlandse publiek „in ongenade is gevallen”. Halsema: „De meeste partijen hebben zich meer van Maurice de Hond aangetrokken dan van hun eigen principes. Tijdens het debat van dinsdag heerste er al een rare sfeer van een afrekening.” Over de veiligheid van Hirsi Ali in de toekomst zegt Halsema: „Fingers crossed.”

Paul Kalma (PvdA) zegt de mening van zijn fractiegenoten te „respecteren”, maar hij vindt de wijze waarop de Nederlandse regering de zaak heeft afgehandeld „teleurstellend”. „Iedereen was het erover eens dat Hirsi Ali’s beveiliging in de VS niet eeuwig doorbetaald kon worden, maar het was al twee keer verlengd. Dan kan dat toch nog eens? Het ging maar om enkele maanden.”

Kalma spreekt uit ervaring: in 2002 was hij zelf, als directeur van de Wiardi Beckmann Stichting, enkele maanden verantwoordelijk voor de toen voor het eerst ernstig bedreigde Hirsi Ali, wetenschappelijk medewerker van de stichting. Zij vertrok toen tijdelijk naar de VS. Om haar veiligheid ook daar te waarborgen, richtte de stichting een fonds van particulieren op.

Ayaan Hirsi Ali is op dit moment weer in de Verenigde Staten, waar ze particuliere fondsen voor haar beveiliging probeert te verwerven. Op deze reis wordt ze beschermd door een beveiligingsbedrijf dat met privédonaties wordt betaald. Ook voor haar komende reizen zal Hirsi Ali proberen particuliere beveilging in te huren. In de loop van deze maand komt ze waarschijnlijk terug naar Nederland. Daar zal ze, naar aanleiding van de dan geldende dreigingsanalyse, worden beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Hirsi Ali’s advocate, Britta Böhler, noemt de afloop van het debat „zeer teleurstellend”, en zegt zich „grote zorgen” te maken over Hirsi Ali’s beveiliging. Of zij juridische stappen zal ondernemen tegen de staat is nog onduidelijk.

Rectificatie / Gerectificeerd

Hirsi Ali

In het bericht Kamer: stop met beveiligen van Hirsi Ali (12 oktober, pagina 3) staat dat de Wiardi Beckman Stichting in 2002 een fonds van particulieren oprichtte om de veiligheid van Ayaan Hirsi Ali in de VS te waarborgen. Dit is onjuist: met geld van het fonds werd Hirsi Ali’s hele verblijf in de VS bekostigd.