Kabul sluit beveiligingsfirma’s

De Afghaanse autoriteiten hebben deze week twee particuliere beveiligingsbedrijven gesloten. Het gaat om Afghaanse bedrijven, waar bij een inval 82 illegale wapens in beslag zijn genomen. Meer dan tien andere beveiligingsfirma’s, waaronder ook enkele westerse bedrijven, zouden binnenkort eveneens worden gesloten, aldus Afghaanse functionarissen.

In Irak zijn met name Amerikaanse particuliere beveiligingsbedrijven ernstig in opspraak gekomen na een groot aantal gewelddadige incidenten. Bewakers van de firma Blackwater die een konvooi van Amerikaanse diplomaten beveiligden, worden ervan beschuldigd dat ze in september 17 Iraakse burgers hebben gedood.

Ook in Afghanistan zijn veel beveiligingsbedrijven actief, waaronder Amerikaanse als Blackwater en Dyncorps, die bij de Afghanen vanwege hun intimiderende optreden bijzonder impopulair zijn.

Alleen al in Kabul zouden 10.000 particuliere bewakers actief zijn. In veel gevallen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor politie en veiligheid, er weinig zicht op wie zij zijn of hoe ze opereren. Officieel zijn er 59 bedrijven ingeschreven bij het ministerie, maar mogelijk zijn er nog 25 meer actief in het land, aldus een westerse functionaris.

De Afghaanse regering stoort zich al lang aan het gebrek aan samenwerking van de beveiligers met lokale politie. (AP)