Internet Weblog van de dag

Rie Rasmussen Rie Rasmussen in Femme Fatale

Femme fatale. In het weblog Filmvragen beantwoordt film- en tv-criticus Hans Beerekamp vragen van lezers. Jasper Hendriks heeft onlangs de film Femme Fatale gezien en ontwaarde in het begin van deze film een erg mooie vrouw. Wie is zij?

„De rol van het juwelenmodel Veronica in Femme Fatale (Brian de Palma, 2002) werd gespeeld door de Deense Rie Rasmussen (Kopenhagen, 1976). Hoewel het geen grote rol was, ontging deze meer mensen in het geheel niet. Zo werd Rasmussen gevraagd als het gezicht van modemerk Gucci en werd ze een topmodel van de lingerielijn Victoria’s Secret. Nog interessanter zijn de ambities van Rasmussen als filmmaakster. Ze regisseerde twee korte films, waarvan Thinning the Herd in 2004 in Cannes in competitie was.

Overigens is Rasmussen lang niet de eerste Deense femme fatale. Asta Nielsen (1881-1972) was al een ster in vooral Duitse producties rond 1911. In veel boekjes wordt ze zelfs de eerste filmster aller tijden genoemd. In ieder geval zijn er vele bioscopen naar haar voornaam vernoemd. Voor zover bekend zijn de meer eigentijdse Deense vamps Brigitte Nielsen (Red Sonja en kort echtgenote van Sylvester Stallone) en Connie Nielsen (Gladiator) geen familie van Asta of van elkaar”.

Meer over film en televisie op nrc.nl/filmvragen