In de wolken met de pootjes van een dooie mug

Meer zien dan je kan, blijft verslaven. Of het nu kijken in de verte is of zien wat bijna onzichtbaar is, het blijft intrigeren. Combineer nu eens de pc met een microscoop.

Met de Proscope maakt u van een mug bijna een olifant op uw pc-scherm. Deze Culex pipiens, beter bekend als de gewone steekmug, laat hier haar pootjes zien. de microscoop voor op de pc: de Proscope

In tegenstelling tot wat velen denken, is de zeventiende-eeuwse Delftenaar Antoni van Leeuwenhoek niet de uitvinder van de microscoop. Hij wist wel met de door hem vervaardigde vergrotende lenzen de microscoop te verbeteren.

Van Leeuwenhoek was de eerste die zijn eigen sperma onder zijn 125 keer vergrotende microscoop bekeek. In iedere zaadcel meende hij een minimensje te ontwaren: „De mens komt niet uit een ei maar uit een diertje voort dat in het mannelijk zaad zit.”

In Japan, waar de mannelijke bevolking met een sterk teruglopende vruchtbaarheid kampt, kan je zelfs een heuse ‘Sperm microscope’ kopen. Deze ‘speciale zaadkijker’ is niets meer dan een slimme verkoperstruc om van een overcomplete voorraad traditionele, inferieure microscopen af te komen. Uit schaamte zullen kopers dit discreet via internet bestelde prul niet vlug retourneren.

Een digitale microscoop met usb-aansluiting is veel leuker dan een traditionele microscoop. Hiermee kan je tegelijk met anderen de microkosmos op het scherm van je pc bekijken en gemakkelijk foto- en video-opnamen maken.

De ‘PC Link’ is momenteel de voordeligste digitale microscoop, een complete set met microscoop, software, vijf lenzen (tot 900 keer vergrotend), glaasjes, preparaten, pincet en scalpel kost maar 69 euro. Leuk speelgoed voor jonge onderzoekers. Nadeel: de PC Link is niet geschikt voor een Apple-computer en door de slechte afwerking is het apparaat bovendien moeilijk af te stellen.

Stabieler, gebruiksvriendelijker en veel geavanceerder maar wel vier keer zo duur is de op een oorthermometer lijkende ‘Proscope HR’, de microscoop die ook regelmatig in de televisieserie Crime Scene Investigation (‘CSI’) te zien is. De Proscope werkt zowel met pc als Mac en wordt met een 50 keer vergrotende lens geleverd. Het fraai vormgegeven apparaat kan je gemakkelijk uit de losse hand gebruiken. Hou de Proscope gewoon tegen het te bekijken object, bijvoorbeeld een dooie mug, en aanschouw het levensgrote en briljante beeld op je beeldscherm. Met een druk op de knop neem je eenvoudig een foto, filmpjes en zelfs time laps (video-opnamen met instelbare pauzes).

Wil je echt professioneel te werk gaan en je foto’s of videobeelden van meetgegevens voorzien, ga dan naar www.iconico.com, zij leveren speciaal voor de Proscope ontwikkelde ‘Screen Measurement Software’.

Extra lenzen met geïntegreerde lichtbron (1-10× die trouwens ook als webcam te gebruiken is, 30×, 100×, 200× en 400×) en een standaard zijn voor meerprijs leverbaar. Wil je dit mooie hebbedingetje aanschaffen, maar vind je het zonde om je dure, traditionele microscoop op Marktplaats.nl te plaatsen? Met de optionele C-ring kan je met de Proscope een traditionele microscoop digitaal maken, ideaal voor het klaslokaal. Helaas, voor spermaonderzoek moet je wel minimaal een 200× vergrotende lens hebben.

Te bestellen bij dr.Bott opwww.drbott.nl

    • Ruud van Marion