In de halve schelp

Voor zes personen: 2 kg verse mosselen droge witte wijn 1½ citroen, uitgeperst fijn zeezout ½ theelepel korianderpoeder (facultatief) 1/2 teentje gepelde knoflook 6 eetlepels extra vierge olijfolie 4 eetlepels fijngesneden koriandergroen

Gekookte mosselen in de halve schelp kunnen zowel lauwwarm als op kamertemperatuur worden geserveerd als antipasto. Het is een snel gemaakt gerechtje dat voor het gemak ook ruim van te voren kan worden gemaakt.

Bereiding: Spoel de mosselen onder stromend water en woel ze met de handen flink om. Verwijder kapotte en geopende schelpen, die na een tik met de scharnierende kant op het aanrecht, zich niet meer sluiten. Doe de mosselen in en lage en wijde pan (bijvoorbeeld een grote hapjespan) samen met 1 dl water en een flinke scheut witte wijn, breng ze op hoog vuur en met het deksel op de pan aan de kook. Laat de kook er tweemaal ‘overheen’ gaan en schep de mosselen tussentijds eenmaal om zodat de onderste schelpen bovenop komen. Na circa 2 minuten zullen alle schelpen openstaan en zijn ze gaar; langer doorkoken maakt het mosselvlees droog en taai.

Giet de mosselen af maar bewaar het kookvocht. Druk de knoflook boven een kom door een knoflookpers. Voeg daar citroensap, zout en peper naar wens en korianderpoeder aan toe en roer alles goed door elkaar tot het zout is opgelost. Roer er dan lepelsgewijs de olijfolie door en proef of de verkregen dressing voldoende gezouten is. Verwijder de lege schelphelften van de mosselen en leg de gevulde schelphelften naast elkaar op een platte schaal met opstaande rand.

Verdun de dressing met 1 of 2 eetlepels van het mosselkookvocht en giet dit gelijkmatig uit over de mosselen. Bestrooi de mosselen met fijngesneden koriander. Geef er Marokkaans witbrood bij om in de dressing te dopen.

Florine Boucher

Morgen: reine-claudestaart