Het talent met de gelukkige timing

Een 46-jarige Brit krijgt de leiding bij ABN Amro.

Mark Fisher van Royal Bank of Scotland heeft ervaring met grote overnames.

Een 46-jarige Brit krijgt één van de moeilijkste taken in de financiële wereld: hoe breek ik een Nederlandse bank in stukken.

Mark Fisher gaat iets doen dat nog nooit is gedaan in deze sector. Hij gaat leiding geven aan het opbreken van ABN Amro, de grootste bank van Nederland. Dit moet bovendien gebeuren terwijl de dagelijkse operaties soepel doorlopen. Een enorme klus. Gisteren werd bekend dat de jonge bankier Rijkman Groenink binnenkort zal opvolgen als bestuursvoorzitter van de bank.

De in Nederland onbekende Fisher wordt in Groot-Brittannië gezien als een begenadigd organisator, die bovendien ervaring heeft met het integreren van banken. Hij werkte bij National Westminster (NatWest) toen deze bank in 2000 werd overgenomen door Royal Bank of Scotland (RBS). Fisher was één van de leidinggevenden bij de zeer succesvolle integratie van de twee banken, die samen tot de Europese top gingen behoren.

Hij viel tijdens de complexe samenvoeging van NatWest en RBS op door zijn opmerkingen over de IT-infrastructuur. Fisher vond dat er heel snel besloten moest worden over welk IT-systeem de combinatie ging gebruiken, omdat dit de ruggegraat zou vormen van het nieuwe bedrijf. Een slecht functionerend IT-systeem zag hij als oorzaak van niet gehaalde kostenbesparingen na een fusie. „Vaak worden alle systemen apart bekeken, om vervolgens te bepalen welke het beste is. Maar dan krijg je een boel puzzelstukjes die niet in elkaar passen”, zei Fisher in 2001 in Britse media. Hij verving het gehele IT-systeem van NatWest door dat van RBS.

Fisher heeft snel carrière gemaakt. Hij kwam in 1981 bij NatWest binnen als trainee en heeft een afgeronde studie wiskunde en een masterstitel van de Warwick Business School op zijn naam staan. Bij NatWest was hij bij de tak die consumenten en kleine bedrijven bediende onder meer financieel en operationeel directeur.

Toen NatWest na een lange overnamestrijd met Bank of Scotland werd opgekocht door RBS, en hij succes had met de integratie, kreeg hij hoge managementposities bij RBS. In maart 2006 werd hij lid van de raad van bestuur van de bank uit Edinburgh, waar hij het jongste bestuurslid is. Hij is verantwoordelijk voor het onderdeel Manufacturing, dat gaat over automatisering, vastgoed, aankopen en administratie.

Overigens bleek al eerder dat Fisher een gelukkige hand heeft in de timing van zijn promoties. Zo werd hij vlak voor de overname van NatWest benoemd in de raad van bestuur van deze bank.

De bankier die nu ABN Amro moet opbreken, wilde tijdens zijn vorige grote klus duidelijk maken dat hij niet puur een harde saneerder is. „De sleutel tot succes van dit project is dat het gaat om mensen”, aldus Fisher destijds in het dagblad The Scotsman. Er gingen bij de integratie van de twee banken wel 18.000 banen verloren.

Lees meer in het nieuwsthema nrc.nl/abnamro