Heijmans onderuit na lagere prognose

De beurskoers van Heijmans is vanmorgen met 18 procent gedaald nadat het bouwbedrijf met een winstwaarschuwing kwam. Door tegenvallende resultaten bij de bouwdivisie verwacht Heijmans dit jaar een winst na belastingen van 55 miljoen euro, in plaats van de 95 miljoen waar de bouwer eerder op rekende.

Projecten die Heijmans in 2005 heeft aangenomen blijken inmiddels vertraging opgelopen te hebben en de kosten zijn fors gestegen. Heijmans heeft onder meer last van hoge materiaalkosten en hogere prijzen van onderaannemers.

In 2006 zorgden deze projecten ook al voor tegenvallers. Volgens het bedrijf zijn deze kosten niet aan de klant door te berekenen. Heijmans benadrukt dat de ontwikkelingen bij de twee andere divisies – vastgoedontwikkeling en infrastructuurprojecten – wel volgens plan verlopen.

Heijmans presenteerde eerder dit jaar al tegenvallende halfjaarcijfers. De bouwonderneming trof toen een extra voorziening van 23 miljoen euro. Op basis van de goedgevulde orderportefeuille handhaafde Heijmans toen echter de winstverwachting van 95 miljoen euro. De vanmorgen aangekondigde nieuwe tegenvallers raamt het bedrijf op circa 40 miljoen euro.