Galeries (1)

Een cultuurbijlage onwaardig, het stuk van Rijghard (CS, 5 okt., `Succesfactor 22`). Hij verhaalt van zijn treurige belevenissen op zijn tocht langs Nederlands galerieën op zoek naar een kunstwerk. Overal viel te klagen: het ene werk was te groot, het andere te duur, te veel werken waren reeds verkocht en van vele werken ontsteeg hem de prijs-kwaliteitverhouding. Had hij maar eerst vooraf Barbers `De infantiele consument` gelezen, dan was hij of wijzer geworden, of had hij beseft dat hij voor kunstkopen blijkbaar niet de bagage heeft. Wie liever zonder nadenken, altijd voorradige, spotgoedkope troep of duur vermarkte tijdelijk modieuze merkenconfectie wil, ga dan naar een willekeurige super, of een merkenoutlet!

Voor de prijs van slechts een half jaar autogebruik heb ik zelf afgelopen maand prachtige kunstwerken gekocht bij twee galerieën waar ik steeds uitstekend en zeer vriendelijk ben geholpen. Bij Van Zoetendaal, die ik eerst niet eens kende, heb ik samen met kunstenaar Kovacovsky en galeriehouder het werk besproken en genoten. Bij MkGalerie heb ik met fotograaf Frank van der Salm een levendig gesprek gehad over inhoud en methode van zijn werk. Probeer dat maar eens tijdens de dwaze dagen ...

Ook ik kon prachtig werk niet kopen omdat het te duur of te groot was, maar juist de moeilijke beschikbaarheid maakt je keuzeprocessen bewust en zo een galeriebezoek tot een ontdekkingstocht naar je eigen smaak en de hedendaagse kunst tegelijk. Ik geef toe, dat kost meer dan een achternamiddagje, maar het is alle moeite waard. Van zulke ontdekkingstochten wil ik in de NRC lezen en niet van dom geklaag.