Duitsland denkt over afschaffen inzamelen plasticafval

Gescheiden inzameling van huishoudelijk plastic is de moeite niet waard, omdat de milieuwinst in geen verhouding staat tot de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Dat stelt de Duitse minister van Economische zaken Michael Glos in het Duitse economische tijdschrift Capital. Over zijn uitlatingen is veel ophef ontstaan. Duitsland zamelt sinds 1992 plastic gescheiden in. Nederland staat op het punt hiermee te beginnen.

Kunststof gescheiden inzamelen is volgens Glos dertien keer duurder dan het verbranden ervan in afvalovens, samen met het overige huisvuil. Tegenover de hoge kosten staat een lage milieuwinst.

Hergebruik brengt ook milieuvervuiling met zich mee. Het ingezamelde plastic wordt over honderden kilometers vervoerd van huishoudens naar verzamelpunten, sorteerinstallaties en verwerkingsfabrieken, die vaak verspreid zijn over verschillende landen. Daarnaast is energie nodig om het plastic te sorteren, verkorrelen en om te smelten tot producten als emmers en fleece jacks. „Dit systeem is economisch en ecologisch achterhaald”, zegt Glos.

Glos kreeg veel kritiek op zijn uitlatingen. De Duitse minster van Milieu Sigmar Gabrielz zei als reactie dat het „geen pas geeft hierover te discussiëren”. „De gescheiden inzameling van verpakkingsafval heeft zich bewezen.”

In Nederland moet gescheiden inzameling van huishoudelijk plastic volgend jaar landelijk zijn ingevoerd. Minister Cramer (milieu, PvdA), gemeenten en bedrijfsleven zijn dat in augustus overeengekomen. Een aantal gemeenten is hier bij wijze van proef al mee begonnen. In 2012 moet 42 procent van alle plasticverpakkingen worden hergebruikt, zo is afgesproken met het bedrijfsleven.

Ondanks de hoge kosten laat een recente studie van TNO zien dat gescheiden inzameling van verpakkingsafval wel de moeite waarde is, zegt TNO-onderzoeker Tom Ligthart. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse verpakkingsindustrie.

Door gescheiden inzameling van verpakkingsafval stijgen volgens TNO de kosten met 10 procent. Tegenover deze kostenstijging staat een duidelijke milieuwinst. Per ton verpakkingsafval komt vergeleken met verbranden 200 kilo CO2 minder vrij, ondanks het ‘gesleep’ met plastic en de energie die nodig is voor recycling van het materiaal.

Daarom is gescheiden inzameling het volgens TNO wel waard. „Gescheiden inzameling van verpakkingsafval kost 10 euro per bespaarde kilo CO2-uitstoot, duidelijk minder dan de 50 euro die wij als bovengrens zien”, zegt Ligthart.

Verschillende Nederlandse gemeenten laten mensen zelf het plastic naar containers brengen, in plaats van het thuis op te laten halen, zoals in België en Duitsland. „Dat scheelt ook nog eens enorm in de kosten”, zegt Joris van der Meulen van afvalbedrijf Sita.