DE ZES GENOMINEERDEN VOOR DE Man BOOKER PRIZE

Zes romans zijn genomineerd voor de Britse Booker Prize, de winnaar wordt dinsdag a.s. bekend gemaakt. Aan drie boeken wordt op deze pagina aandacht besteed, drie andere kwamen eerder ter sprake: Ian McEwans On Chesil Beach, Anne Enrights The Gathering en Moshim Hamids The reluctant fundamentalist. Vooral dat laatste boek kon de recensent van deze krant bekoren.

Over On Chesil Beach, Ian Mc Ewans verslag van een huwelijksnacht aan de vooravond van de seksuele revolutie, schreef Corine Vloet: ‘Uiterst vakkundig, mateloos populair, maar zelden werkelijk briljant, is McEwan misschien wel het prototype van de literair correcte schrijver: zijn werk is intellectueel genoeg om respectabel te zijn, op een upper-middlebrow-manier, altijd leesbaar, stilistisch competent, maar werpt nergens echt lastige vragen op [...].’ (Boeken, 13.04.07)

Toef Jaeger besprak Anne Enrights Ierse familiegeschiedenis De samenkomst en citeerde ‘Het was 1981. Er was nog niets gebeurd in Ierland – klinkt dat niet vreemd?’ Heel vreemd, als je bedenkt dat in dat jaar de Ierse hongerstakers in een Noord-Ierse gevangenis volop in het nieuws waren. Geschiedenis is uitsluitend biologie, concludeert Enright, een tegenpool met de literaire Ierse traditie, en een platitude in een langdradig familiedrama.’ (Boeken, 11.05.2007)

Moshin Hamids De val van een fundamentalist is zowel een liefdesgeschiedenis, als een roman over de relatie tussen de VS en moslims. Dat doet soms wat geforceerd aan, aldus Stine Jensen, ‘al wérkt het wel. Moshin doet een beroep op de lezer om zich te engageren met de geboorte van een fundamentalist, en deze kan zowel de Amerikaan als de Pakistaan zijn. Dat schuurt en wrikt.’ (Boeken, 06.04.07)