‘De school is compleet van streek’

Een 14-jarige leerling in Amsterdam stak gisteren een klasgenoot dood in aanwezigheid van vele leerlingen. De school is perplex. Burgemeester Job Cohen: „Dit heeft een enorme impact.”

In een plas met bloed ligt een rugzak, verlaten en zonder eigenaar. Een meter verderop, bij een grote kei, bracht een 16-jarige scholier, van Marokkaanse komaf, zijn middagpauze door. Daar ruziede hij verder met een klasgenoot, en werd hij doodgestoken. In zijn nek, vermoedelijk met een vlindermes, door een jongen van veertien jaar.

Het incident had plaats net buiten het schoolplein van TeC Amsterdam, een technische school voor mbo-leerlingen en derde- en vierdejaars vmbo-scholieren. De school ligt aan de Vlaardingenlaan in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. In de ziekenauto overleed de scholier.

De vermoedelijke dader is een 14-jarige klasgenoot van Turkse komaf uit het derde jaar, zo bevestigde schooldirecteur Tom Senf op een persconferentie. „De school is compleet van streek.”

Volgens ooggetuigen probeerde de dader nog te vluchten in de richting van een nabijgelegen metrostation. Iedereen op het schoolplein zag het gebeuren. Leerlingen die bevriend waren met het slachtoffer grepen de 14-jarige jongen vast en sloegen hem tegen de grond, zeggen ooggetuigen. De dader werd bloedend de school in gesleept waarna de politie hem aanhield. Hij zit nog op het politiebureau.

Direct na de steekpartij werden de leerlingen verzocht naar huis te gaan, vertelt Lucas (18) die is blijven kijken naar politieagenten en recherche die een onderzoek zijn begonnen. Met rode linten is de school afgezet.

Leerlingen van de school speculeren over de toedracht van de steekpartij. Lucas, die mbo-bouwkunde volgt op de school, zegt dat het incident voortkwam uit een ruzie eerder op de dag. „De jongens hadden ruzie over een pen. Een van de twee vroeg of hij een pen mocht lenen, maar de andere jongen wilde dat niet.” „We zien elkaar in de pauze”, zou de verdachte tegen zijn klasgenoot hebben gezegd. Lucas heeft het verhaal gehoord van zijn broer, die ook op de school zit. De ruzie werd buiten voortgezet. De 14-jarige jongen zou toen een vlindermes hebben getrokken. Einde discussie.

Directeur Tom Senf ging tijdens de persconferentie niet in op mogelijke motieven. „Speelde de ruzie al langer op internet? Ging het om een pen of een potlood? Is er sprake van een vlindermes? De verhalen zoemen rond”, zei Senf. Het onderzoek is in volle gang, aldus de politie.

De vraag dringt zich op hoe de dader aan een wapen kwam, en of hij het op school bij zich droeg. Senf: „Jaarlijks vinden twee à drie wapencontroles plaats op school. Er wordt af en toe wat gevonden. Ik moet eerlijk zeggen: dat is nu mislukt.”

Zou het installeren van detectiepoortjes helpen om dergelijke moorden te voorkomen? Afgelopen jaren hebben veel scholen in snel tempo zulke poortjes aangeschaft. Maar die hebben geen effect als een schiet-of steekpartij buiten school plaatsvindt. De dader had bijvoorbeeld in de pauze naar huis kunnen gaan om daar een wapen te halen.

De school was vandaag vanaf zeven uur in de ochtend geopend om leerlingen op te vangen. Meer dan honderd leerlingen en docenten kwamen vanochtend bijeen. Het TeC is een interconfessionele school met circa 700 leerlingen. Een groot deel daarvan is allochtoon. Vandaag zou er geen les worden gegeven. In verband met het suikerfeest hadden veel leerlingen voor vandaag vrij gevraagd. Desondanks verwachtte Senf dat veel leerlingen alsnog naar school zullen komen om over het incident te praten.

Burgemeester Job Cohen en stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch spraken hun afschuw uit over de daad. Cohen, die de school kort na de steekpartij bezocht: „Ik ging door de grond toen ik het hoorde. Dit heeft een enorme impact op de school.”