De Kunst krijgt de tijd

De NPS zendt vanaf zondag een nieuwe talkshow uit over kunst. Het programma krijgt de tijd om te rijpen. Presentator Hans Goedkoop: „Wil de jeugd niet kijken? Fuck de jeugd!”

Hans Goedkoop: „Bij een talkshow zit je meer in je blootje” Foto NPS Hans Goedkoop presentator Andere Tijden Foto NPS NPS

Het kunstprogramma op de Nederlandse televisie is de laatste jaren geen lang en gelukkig leven beschoren. Na het succes van De Plantage van Hanneke Groenteman verdwenen mogelijke vervangers als R.A.M. van de VPRO voortijdig en roemloos van het scherm. Vanaf zondag probeert de NPS het met de nieuwe talkshow De Kunst, gepresenteerd door Hans Goedkoop.

Ondanks de aangetaste reputaties van zijn voorgangers, is Goedkoop niet bang voor een deuk in zijn imago, zegt hij. „Tot nu toe is alles wat ik heb aangepakt goed gelukt, en ach, er moet toch een keer iets mis gaan in je leven.”

De presentator van het succesvolle geschiedenisprogramma Andere Tijden is zich echter terdege bewust van de uitdagingen van het maken van een live talkshow op tv. „Dat is natuurlijk heel wat anders dan mijn werk voor Andere Tijden. Daar spreek ik een tekst uit die ik van tevoren heb opgeschreven. Als het fout gaat, doe ik het gewoon een keer over. In De Kunst moet het in één keer goed lopen. Stokt het gesprek, dan wordt het een hele pijnlijke uitzending. Bij een talkshow zit je meer in je blootje.”

In De Kunst staat iedere week één kunstenaar of een thema centraal. Aanstaande zondag is dat Andy Warhol. In de uitzending praat Goedkoop met onder andere Warhol-fan Joost Zwagerman en oud-conservator van het Stedelijk Museum en kennis van Warhol Luca Dosi Delfini. De Kunst hoeft voor Goedkoop geen makkelijk babbeltjesprogramma te worden, „maar ik ga ook niet alleen maar abstract over werk praten dat de kijker nog niet kent. Mij interesseert ook de kunstenaar als schepper. Wat had hij voor effect voor ogen toen hij bezig was? ”

Dat je zo’n programma al gauw maakt voor een relatief kleine groep kijkers, is de presentator om het even. Strijdbaar: „Willen een heleboel mensen dit niet zien? Fuck die mensen! Wil de jeugd niet kijken? Fuck de jeugd!”

In de talkshow zullen alle vormen van cultuur aan bod komen: literatuur, beeldende kunst, dans, muziek. Goedkoop scheef jarenlang recensies voor NRC Handelsblad. Dat maakt dat hij juist in gesprekken met schrijvers op zijn tellen moet passen, denkt hij. „Ik moet de vragen stellen waarop de kijker het antwoord wil weten. Dat betekent dat ik mijn eigen kennis niet als leidraad mag nemen voor het gesprek. Voordat je het weet zit je veel te diep in de materie en kan niemand meer volgen waarover het gaat. Mijn naïviteit op andere cultuurgebieden zal me juist van pas komen. Die deel ik namelijk met veel van de kijkers.”

Goedkoop wil de onderwerpen in de eerste afleveringen zo toegankelijk mogelijk houden, zodat veel potentiële kijkers de talkshow een kans zullen geven. „Het duurt een hele tijd voordat mensen dermate op je vertrouwen dat ze sowieso op het programma afstemmen, óók zonder te weten wat het onderwerp is. Dat heb ik gezien met Andere Tijden. In het begin wordt het echt zieltjes winnen.”

Als De Kunst in kijkcijfers op een gegeven moment uitkomt bij die van De Plantage, ongeveer 200.000, dan „knallen de kurken”, zegt Goedkoop. „Met 150.000 kijkers ben ik tevreden. Hopelijk wil een aantal mensen op zondagmiddag om vijf uur met een wijntje erbij worden bijgepraat over cultuur. Een zekere genoeglijkheid mag het wel hebben.”

Maar, benadrukt Goedkoop, kijkcijfers zijn voor hem niet de eerst zorg. Hij vindt dat de publieke omroep sowieso een programma over kunst moet hebben. „En de raad van bestuur heeft aangegeven dat ze cultuur een belangrijk deel van de taak van de publieke omroep vinden. Dan moet je niet zeuren over kijkcijfers. We staan tot mei volgend jaar geprogrammeerd. Dat geeft ons de tijd en rust om aan het programma te werken. We hoeven niet bang te zijn dat na een paar matig bekeken uitzendingen de netmanager de stekker eruit trekt.”

De Kunst, zondag, Ned. 2, 17.00u. Web: nps.nl/dekunst

    • Bart Funnekotter