Bush ontvangt Dalai Lama, China boos

Zeer tegen de zin van China zal de Amerikaanse president Bush volgende week de Dalai Lama ontvangen. Het Witte Huis bevestigde de ontmoeting met de Tibetaanse geestelijke leider in ballingschap gisteren, nadat Bush’ echtgenote Laura al had gezegd aanwezig te zijn als de Dalai Lama woensdag in Washington een prijs van het Congres in ontvangst neemt.

Bush zal de ceremonie in het Congres bijwonen. Daarnaast ontvangt hij de Tibetaan dinsdag in het Witte Huis. Die ontmoeting zal plaatsvinden in een van de woonvertrekken: een locatie met een minder officieel karakter dan een ontmoeting in een van de kantoorruimtes van het Witte Huis. Toen Bush’ voorganger Bill Clinton de Dalai Lama ontving, deed hij dit overigens wel in een van zijn officiële werkvertrekken.

De Dalai Lama krijgt van het Congres de hoogst mogelijke onderscheiding toegekend die de volksvertegenwoordiging kan uitreiken. De Congressional Gold Medal ging eerder naar Moeder Teresa, Nelson Mandela, paus Johannes Paulus II en Tony Blair.

De Tibetaan krijgt de prijs voor „zijn vele vasthoudende en hoogstaande bijdragen aan de vrede, geweldloosheid, mensenrechten en religieus begrip”.

De Dalai Lama zegt dat hij voor Tibet „werkelijke autonomie” en geen „onafhankelijkheid” nastreeft. Maar de Chinese regering beschouwt hem als de leider van een separatistische beweging. Zij stelde in een verklaring dat „geen enkel land zich in China’s binnenlandse gelegenheden zou moeten mengen”. Bush prees hem gisteren als „een groot spiritueel leider wiens doel het is Tibetanen vrij te laten bidden en hun land te beschermen, terwijl ze geen onafhankelijkheid van China nastreven”. (AP, Reuters, BBC)