Brussel bekijkt effect langere vrachtwagens

BRUSSEL. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat onderzoek doen naar de effecten van eventuele toelating van langere en zwaardere vrachtwagens. ”We moeten kijken naar de gevolgen voor andere transportmethoden, zoals het spoor, en naar de veiligheid op de weg”, zei EU-commissaris Jacques Barrot (Verkeer) bij een conferentie van truckfabrikant Scania in Brussel. Het onderzoek moet in de loop van 2008 klaar zijn. Transporteurs willen graag meer trucks van 25 meter in plaats van 18 meter vanwege de kostenvoordelen. Nederland doet sinds 2000 proeven met wagens tot 25 meter in plaats van de gebruikelijke 18 meter. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) vreest voor scheuren in bruggen en wegen en verlaagde het maximumgewicht naar 50 ton.