Bram Zeegers stierf door overdosis xtc

Kroongetuige Bram Zeegers (58) is zeer waarschijnlijk overleden aan een overdosis mdma, de werkzame stof in de partydrug xtc. Zeegers gebruikte voor zijn dood een hoeveelheid onversneden mdma in combinatie met alcohol, zo meldde de Amsterdamse politie donderdagvond.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat autopsie heeft verricht op het lichaam van Zeegers, heeft een zeer hoge waarde mdma in het bloed van Zeegers aangetroffen. In zijn woning van is ook een kleine hoeveelheid pure mdma aangetroffen in de vorm van poeder.

In een xtc-pil zit normaal ongeveer 33 procent mdma, in het poeder zat 97 procent. De voormalig advocaat werd dinsdagochtend dood gevonden in zijn huis aan De Lairessestraat in Amsterdam. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen gevonden voor een link tussen de getuigenis die Zeegers onlangs aflegde in de strafzaak tegen Holleeder, en de leverantie van de drugs. Overigens is het onderzoek op dit punt nog niet helemaal afgerond.

De metgezel van Zeegers zit nog vast voor verhoor. Zij heeft de middelen gekocht en werd na gebruik ook onwel. De politie heeft drie verdachten uit Amstelveen aangehouden die betrokken zijn bij de productie en de levering van de drugs. Er is vooralsnog geen enkele aanwijzing dat de leveranciers zijn aangestuurd om de drugs aan Zeegers te leveren, aldus justitie.

Zeegers en zijn metgezel Shirley O. dineerden de avond voor zijn dood in café-restaurant het Kleine Kalfje op de rand van Amsterdam en Amstelveen. Daar werden de drugs vermoedelijk gekocht. Het Kleine Kalfje staat bekend als een ontmoetingsplaats voor vastgoedhandelaren en figuren uit de Amsterdamse onderwereld. Zeegers is de weken voor zijn dood nog gewaarschuwd dit soort gelegenheden te vermijden.