Bierregen voor slome rastapunk Bad Brains

Concert: Bad Brains. Gehoord: 11/10. Paradiso, Amsterdam.

Het ouderwetse punkgevoel komt pas naar boven als Bad Brains, pionierband van de hardcorepunk, na minder dan een uur het concert staakt: onder luid gefluit en boegeroep gooit het teleurgestelde publiek bierbekers naar het verlaten podium.

Bad Brains, gisteravond op de come-backtoer in een uitverkocht Paradiso, was begin jaren tachtig de eerste en enige zwarte hardcoreband. De unieke combinatie van razendsnel gitaargeraas en slome reggae had grote invloed op bands als bijvoorbeeld de Red Hot Chili Peppers, al was het maar omdat de zanger H.R. bij het uitstoten van zijn blafzang voortdurend salto’s maakte.

Maar dat was toen. Tegenwoordig staat hij stokstijf op het podium, vastgelijmd aan zijn microfoon. H.R. draagt een pak, fonkelnieuwe skateboardschoenen, een lachwekkende zonnebril en een spierwitte shawl die los over zijn dreadlocks hangt. Bewegen doet hij alleen om zijn handpalmen vroom op elkaar te vouwen, en zachtjes „Give thanks and praises to the Lord” te murmelen.

En het had zo mooi kunnen zijn, gelet op het onlangs verschenen comeback-album Build a Nation. Die plaat werd geproduceerd door Adam Yauch, beter bekend als MCA van de Beastie Boys. Daarop was volstrekt niet te horen dat gitarist Dr. Know, bassist Darryl Jenifer en drummer Earl Hudson de vijftig naderen. Dat H.R. zijn geblaf had verruild voor buitenaards klinkende bezweringen, contrasteerde schitterend bij het felle gitaargeknetter.

Maar vanavond komt hij niet boven de het strakke en energieke gebulder uit. Verder verdampen nummers als Jah people make the world go round in een abominabel galmend zaalgeluid. Aan het begin van de set slingeren jeugdige stagedivers zich nog via een handstand op de monitoren de zaal in. Maar vanaf het eerste reggaenummer lijken de bezoekers alleen nog te bewegen om bier te gaan halen.