Beveiligingsbedrijven in Afghanistan aangepakt

De Afghaanse regering heeft deze week twee particuliere beveiligingsbedrijven gesloten. Zeker tien andere beveiligingsfirma’s, waarvan sommige worden verdacht van overvallen en moord, zullen ook snel hun activiteiten moeten staken. Dat hebben Afghaanse en Westerse functionarissen gisteren bekendgemaakt.

De Afghaanse beveiligingsbedrijven Watan en Caps moesten dinsdag van de autoriteiten hun activiteiten staken, nadat politie bij twee invallen 82 illegale wapens werden gevonden. Dat zei politieofficier Ali Shah Paktiawal. Een anoniem Westerse veiligheidsfunctionaris meldde dat van de tien andere bedrijven die worden gesloten, een aantal uit het Westen komt. Welke landen is niet bekend.

In Afghanistan zijn tientallen beveiligingsfirma’s actief, waaronder bekende Amerikaanse bedrijven als Blackwater en Dyncorps, maar ook veel anderen die soms niet bij de Afghaanse regering bekend zijn. Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er 59 beveiligingsbedrijven geregistreerd staan, maar de anonieme Westerse functionaris meldt dat er mogelijk nog 25 andere bedrijven in Afghanistan actief zijn.

Een aantal van de 59 geregistreerde bedrijven wordt verdacht van moord en beroving en de politie onderzoekt deze zaken, aldus Paktiawal. Hij kan niet zeggen hoeveel van deze bedrijven Afghaans zijn en hoeveel er uit het buitenland komen.

De Afghaanse autoriteiten beschuldigen de bedrijven van intimidatie, een gebrek aan respect voor lokale veiligheidstroepen en een gebrek aan samenwerking met de autoriteiten. Maar de belangrijkste klacht van de regering is dat de bedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun daden en dus straffeloos hun gang kunnen gaan.

Daarom heeft de Afghaanse regering een aantal regels opgesteld, die nog niet van kracht zijn, maar die de aanzet vormen voor een strenger beleid. In dit beleidsdocument staat: „Door de afwezigheid van doelgerichte regelgeving en in combinatie met een onstabiele veiligheidssituatie is een betreurenswaardige en bijna wetteloze mark voor beveiligingsbedrijven ontstaan met een lange lijst van veiligheidsproblemen en criminele activiteiten.” Vanwege de toenemende opstand van de Talibaan „is de noodzaak groot om de activiteiten van deze bedrijven te reguleren en toezicht te houden op hun activiteiten”, aldus het document. (AP)