Beveiliging Hirsi Ali niet verlengd

De Nederlandse overheid is niet langer verantwoordelijk voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali in het buitenland. De Tweede Kamer gunt haar geen extra tijd om een en ander te regelen op kosten van de Nederlandse staat. Een motie van Femke Halsema (GroenLinks) om de beveiliging van de ex-politica voor een derde keer te verlengen werd gisteren door een ruime Kamermeerderheid verworpen. Behalve GroenLinks stemden slechts D66 en Paul Kalma van de PvdA vóór verlenging: in totaal 11 van de 150 Kamerleden. Halsema vindt de uitkomst van een „grote benepenheid” getuigen. Volgens haar hebben veel Kamerleden hun mening bijgesteld op basis van opiniepeilingen waaruit zou blijken dat Ayaan Hirsi Ali bij het Nederlandse publiek „in ongenade is gevallen”. Over de veiligheid van Hirsi Ali in de toekomst zegt Halsema: „Fingers crossed. Het parlement geeft in elk geval blijk van een totaal gebrek aan historisch besef.” (NRC)