Aanval VS doodt 15 Iraakse burgers

Vijftien vrouwen en kinderen zijn gisteren gedood bij een Amerikaanse luchtaanval op rebellen ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zo heeft het Amerikaanse leger gisteren bevestigd. De VN meldden dat de humanitaire crisis in Irak weer is verergerd.

Het leger meldde dat leiders van de sunnitische terreurgroep Al-Qaeda-in-Irak doelwit waren van de aanvallen in de buurt van het Tharthar-meer, 80 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Behalve de burgers zouden ook 19 rebellen zijn gedood.

Volgens het leger werden bij een eerste aanval vier rebellen gedood. Amerikaanse troepen die bij de achtervolging van ontsnapte rebellen onder vuur kwamen, vroegen om luchtsteun. Bij deze luchtacties bleken behalve 15 rebellen ook zes vrouwen en negen kinderen te zijn gedood.

Premier Nouri al-Maliki heeft onlangs nog de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal Petraeus, de les gelezen over wat veel Irakezen zien als al te agressieve tactieken tegen rebellen waaronder burgers lijden. Een week geleden werden volgens de plaatselijke Iraakse autoriteiten en bewoners 25 burgers gedood bij een Amerikaanse aanval op het shi’itische dorp Al-Jayzani, ten noorden van Bagdad. De Amerikanen zelf houden het erop dat hier „misdadigers” de dood vonden.

Volgens de Verenigde Naties, die gisteren hun driemaandelijkse mensenrechtenrapport over Irak in Bagdad publiceerden, is de algemene situatie van de Irakezen erg precair. Het rapport van UNAMI wijst op het „blinde geweld” van rebellen en aan de andere kant „het verlies van elke schijn van regeringscontrole”.

De regering lijkt niet bij machte verdere verslechtering van de situatie te voorkomen, aldus het rapport. Met name vindt UNAMI de inspanningen van de autoriteiten onvoldoende om een oplossing te vinden voor de crisis van de ontheemden. Binnen Irak zijn meer dan twee miljoen mensen op de vlucht. De meesten hebben nauwelijks toegang tot onderdak, schoon water, voedsel en gezondheidszorg. (AFP, AP, Reuters)