5 NOSTALGIE

Stiekem een robot

Star Wars actiefiguren

www.hasbro.nl, 19,95 euro per stuk

Dat de ingemene Darth Vader in The Empire Strikes Back (1980) ineens de vader van Luke Skywalker bleek, was al een schok voor veel Star Wars-fans. Nu, dertig jaar na het eerste deel van George Lucas’ scifi-sage, is er weer een verrassing: de Star Wars-figuren waren eigenlijk Transformers. U leest het goed. En niet alleen slechteriken als Darth Vader en zijn baas keizer Palpatine, ook types als Luke en Obi-Wan Kenobi; stiekem allemaal robotten die in een wip in Tie- of Jedi tarfighters veranderen. Speelgoedfabrikant Hasbro verkoopt ze als actiefiguren voor 19,95 euro per stuk. Speciaal voor het jubileum is er ook een nieuwe lijn gewone actiefiguren met ‘stoere look’. Bij ieder figuur zit een eigen plastic jubileummunt en die munten kunnen weer in een ‘luxe muntenalbum’. Hasbro meldt: ‘Het verzamelalbum inclusief Darth Vader gaat de verzamelwoede onder de kids dit najaar flink aanwakkeren!’ (EK)