100 films die je gezien moet hebben

Afgelopen maandag heeft Cinekid een lijst gepresenteerd van honderd speel- en animatiefilms die je als kind gezien moet hebben. Burny Bos vertelt waarom.

„Veel kinderen kijken naar televisie”, vertelt filmproducent Burny Bos. „Op de zenders is veel flauwekul te zien. Die geven er namelijk niet om of iets goed gemaakt is. Het gaat ze om de kijkcijfers.” Burny zit in de commissie die een lijst voor Cinekid opstelde van honderd internationale films die volgens haar wél interessant zijn om te bekijken. „Dan gaat het om films die goed gefilmd en gemonteerd zijn -geen prutswerk- en die een goed basisidee hebben: past het verhaal bij jouw leefwereld en zou het misschien iets over jou kunnen vertellen.”

De films zullen door Cinekid allemaal uitgebracht worden op DVD. Die kan je thuis bekijken. „Maar we zijn ook bezig met het samenstellen van educatief materiaal voor scholen”, vertelt Burny. De bekeken speelfilms kunnen daarmee in de klas besproken worden. „Dat gaat makkelijk met een DVD. Je kunt een film stopzetten als er vragen zijn, of een scène nog even terugspoelen. De bedoeling ervan is dat je beter leert kijken. Wat zie ik als ik iets zie? Wat bedoelen ze? Waar gaat het over?”

Een voorbeeld van een goede film vindt Burny De gebroeders Leeuwenhart (1977). „In deze film wordt in het midden gelaten of Kruimeltje uiteindelijk zelfmoord pleegt of niet. Een belangrijk onderwerp om te bespreken in de klas. Veel jongeren lopen tegenwoordig met zulke gedachtes rond.”

Honderd films, dat lijkt veel om te bekijken. „De films zijn opgedeeld in leeftijdsgroepen. Vijfentwintig ervan zijn voor de allerkleinsten. Bovendien bleek uit een onderzoek dat een aantal jaar geleden is gedaan, dat een kind gemiddeld zes en veertig keer dezelfde film bekijkt -en trouwens steeds weer nieuwe dingen ziet-, dus eigenlijk valt dat wel mee.”

bekijk de filmlijst op www.cinema.nl/cinekidklappers