Zweedse moeders vaker lang ziek

Rotterdam, 11 okt. Vroeg moeder worden (voor 28 jaar), of veel kinderen krijgen en de verantwoordelijkheid voor het gezin grotendeels alleen dragen, verhogen bij Zweedse vrouwen het risico op langdurig ziekteverlof. Dit schrijft Hélène Sandmark van het Karolinska Instituut in het online tijdschrift BMC Public Health. Zij baseert zich op een studie bij ruim 500 vrouwen. De helft van hen was langer dan 90 dagen thuis wegens ziekteverlof, maar niet vanwege een ernstige lichamelijke aandoening of de zorg voor een ziek kind. Bij deze vrouwen was vaker sprake van weinig vertrouwen in de eigen competentie, onvrede over de werkplek en zij ervoeren het werk zowel lichamelijk als psychisch als te zwaar. Al vroeg parttime werken en weinig van baan veranderen, waren ook risicofactoren.