Woede bij illegalen over invallen politie

Bij een grimmig verlopen protestmars in Amsterdam-Zuidoost zijn agenten gisteren bekogeld door demonstranten.

Het protest gold een inval vorige week waarbij een 34-jarige Ghanese man om het leven kwam, nadat hij van de zevende verdieping van een flat in de Bijlmer was gevallen. De man vluchtte voor de politie.

De demonstratie van merendeels Ghanese buurtbewoners verliep aanvankelijk rustig, maar tegen de avond werden twee agenten te paard bekogeld en werd een straat voor korte tijd geblokkeerd.

Demonstranten beschuldigden de politie van betrokkenheid bij de dood van de Ghanees, Michael Osey, en spreken van een razzia. De man zou na een worsteling met de politie zijn gevallen.

„De politie wilde iets vertellen over de toedracht, maar de demonstranten wilden dat niet horen en werden kwaad”, zegt Esther van Eimeren van de campagne Stop Politie Razzia’s. Ze was bij de demonstratie. De politie probeerde teksten te verspreiden met een verklaring. Volgens de politie is er vorig jaar in de woning een illegaal naaiatelier aangetroffen. Bij een brand in de woning, vorige maand, zou ook een illegaal zijn aangetroffen. De politie heeft intern onderzoek gedaan en weerspreekt dat er sprake is geweest van een worsteling. Van Eimeren: „We geven de politie niet de schuld, maar het beleid daarachter.”

Bij de inval vorige week donderdag werd een vriend van Osey opgepakt die illegaal in Nederland verbleef. Hij zit nog vast. De politie verklaart dat zij tijdens de actie op zoek was naar illegalen.

Volgens Van Eimeren was Osey bang voor de politie. Twee weken geleden werd hij vrijgelaten uit het detentiecomplex in Zeist, waar hij tien maanden verbleef in vreemdelingenbewaring.

Van Eimeren zegt dat de „razzia’s” van de vreemdelingenpolitie angst en woede opwekken onder illegalen. Onlangs werden tijdens een grote politie-inval in een café waar veel vreemdelingen komen 110 mensen zonder geldige papieren aangehouden. De politie verklaarde toen op zoek te zijn naar verdachten van zogeheten ‘Nigerianenfraude’.