Wat doen de kinderen?

Gorilla op de expositie 'Zo apen, zo mensen' in Naturalis

Schilderen

Kinderen die wel eens als een echte acteur in de spotlights willen staan, willen bewegen als een danser of als een echte kunstenaar mee willen werken aan een schilderij van zo’n 5 meter lang kunnen dinsdag 16 oktober in Museum Singer Laren meedoen aan de KinderKunstDag. Ook is er een rondleiding door de geheime gangen van het museum en theater en een stripwedstrijd.

Gratis KinderKunstDag in het Singer Museum, Brink, Laren op 16 okt vanaf 14u voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deelname gratis. Aanmelden is verplicht en kan via receptie@singerlaren.nl of 035- 539 39 39

In een weeshuis leven

Het gebouw waarin het Haarlemse Frans Hals Museum is gevestigd, heeft een lange geschiedenis. Het werd tussen 1607 en 1610 gebouwd als Oudemannenhuis en van 1810 tot 1910 was het een weeshuis. De weeskinderen sliepen op de zolders. Beneden waren de school, de woonkamers en de eetzaal. In het museum is er nog veel dat herinnert aan de tijd van het weeshuis. Op dinsdag 16 en woensdag 17 oktober, staan net als toen lange tafels in de vroegere eetzaal klaar. Er wordt verteld over het dagelijkse leven in het weeshuis en daarna begint een maaltijd met gerechten zoals de wezen die ook gegeten hebben, met bonensoep en gortenpap. Gelukkig is er een pannenkoek toe. Na de maaltijd maken de kinderen een speurtocht waarin ze van alles te weten komen over de lange geschiedenis van het gebouw.

Wezenmaaltijd en speurtocht op 16 en 17 okt van 12-15u in het Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. Res 023-5115783 of fhmpubliekszaken@haarlem.nl. Deelname € 13,50

Vliegtuig bouwen

Bouw tijdens de herfstvakantie je eigen vliegtuig in Aviodrome. Kinderen kunnen kennis maken met vliegtuigmodelbouw en onder begeleiding van ervaren bouwers kunnen zij knutselen en vliegtuigmodellen maken met materialVanaf 17 oktober neemt Aviodrome i.s.m het Nationaal Ruimtevaart Museum en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium ook deel aan de 'Weten-week' van de Stichting Weten. Met 'het topje van de ijsberg' komen de invloeden van de klimaatveranderingen ter sprake.

13 t/m 28 okt Aviodrome Pelikaanweg 50, Lelystad € 12,90 (inc.speurtocht) Inl. www.aviodrome.nl 0900-2846376

Zangkunsten vertonen

In Utrecht komt de nachtegaal uit het bekende sprookje van Hans Christian Andersen, De Chinese Nachtegaal, in een voorstelling weer tot leven. De twee vertellers Inez Aponte en Johan Wolder voeren kinderen mee in de wonderlijke wereld van de Chinese keizer en zijn nachtegaal. De oude Chinese keizer krijgt een prachtige kunstnachtegaal die zijn zangkunsten elke avond aan de keizer laat horen. Maar op een slechte dag sneuvelt de vogel. Het museum van Speelklok tot Pierement heeft de zangvogel gerestaureerd en laat deze weer klinken in het theater van het museum.

Museum van Speelklok tot Pierement, Steenweg 6, Utrecht. T/m 11 nov elke wo, za en zo om 13u30 en 14u30. Res via 030-2312789. Entrée € 4 Inl. www.museumspeelklok.nl

Ridder worden

Red een jonkvrouw uit een torenkamer, versla je tegenstander in het toernooispel en til het harnas op het Muiderslot. Van 13 t/m 28 oktober neemt het Muiderslot kinderen mee in het nieuwste kinderboek van Arend van Dam, Ridderfeest op het Muiderslot. Elke dag is er ook een valkenier met roofvogels op het Slotterrein en in de Kinderrondleiding wordt verteld hoe kinderen door de eeuwen heen leefden op het kasteel.

13 oktober t/m 28 oktober, Stichting Rijksmuseum Muiderslot Herengracht 1 Muiden Entrée volwassenen € 8,50 Jongeren 4-12 jaar € 6.

Aapjes Kijken

Herken de aap in jezelf. Samenwerken, communiceren en inleven zijn dingen die niet alleen mensen beheersen, apen kunnen er ook wat van. Als een mens gaapt, gaapt een ander mens vaak mee. Als een aap gaapt, gaapt een andere aap eveneens. Bij Zo apen zo mensen leren de kleintjes alles over deze dieren, Speciaal voor hen zijn er naast de expositie allerlei activiteiten, zoals apenkoppen knutselen, het leren van de apentaal, apenstreken- speurtochten maken en een Apenfeest. Ook is er elke woensdag en zaterdag een interactieve vertelling over mensapen.

Naturalis Darwinweg 2, Leiden 13 t/m 28 oktober dagelijks open van 10-18u. Entrée € 5. Inl www.naturalis.nl

Leren over Geschiedenis

Plaggenhutten, villa's, rijtjeshuizen, flatgebouwen enz. allemaal objecten om in te wonen. Wonen in Nederland is dit jaar het thema van de week van de geschiedenis. Tijdens deze week, van 12 t/m 21 oktober, is er door het hele land een groot aanbod van kinderactiviteiten. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam gaan de kinderen op bezoek bij de familie Hollander.

Dierenverblijven komen aan de orde in Bèttie akkem aaj in Tilburg en de voorstelling Bloedworst en levertraan op Gelderse kastelen en buitenhuizen gaat over een hele vervelende kok met stinkende potten, smerige borden en vlijmscherpe messen. Het verhaal over deze akelige kok zal voor €6 van 12 t/m 14 oktober te zien zijn in Huis Verwolde, J. Emilelaan 4 in Holten. Res 0573-401825.

Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam, Toegang t/m 12 jaar gratis. Inl 020-5310310 en www.jhm.nl. Bèttie akkem aaj, Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg. T/m 3 jaar gratis, in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar € 4 Inl www.natuurmuseumbrabant.nl. Inl www.weekvandegeschiedenis.nl