Wanneer kun je een jack van biologisch leer kopen?

Het vlees en de melk van de koe is biologisch verkrijgbaar. „Maar nu komt het”, mailt Isabelle van der Dussen uit Velserbroek. „Wanneer wordt het mogelijk biologisch leer te kopen? Dat blijft tenslotte over als de koe is leeggemolken en wordt opgegeten.”

De kans op een leuk biologisch jackje in de nieuwe herfstcollectie is klein, Isabelle. Bij Skal, de Zwolse instantie die biologische producten certificeert met het EKO-keurmerk, hebben ze nog nooit van biologisch leer gehoord. „Bovendien keuren wij alleen levensmiddelen”, legt woordvoerder Chris Maan uit.

Biologisch katoén, dat kennen ze wel bij plaatsgenoot Control Union Certificates waar ook ‘non-food’ zoals duurzaam textiel wordt gekeurd. En een nachtponnetje van biologische zijde, hennep, wol of de Japanse ‘superstof’ washi is via een webshop als ecotex.nl tegenwoordig ook zo in huis. Maar biologisch leer, dat is een ander verhaal.

Hypothetisch dan: wat maakt biologisch leer biologisch?

„Dat begint met biologisch geteeld graszaad voor de grond waarop de koe vertoeft”, zegt Maan. „En dan biologische mest, daar worden de regels per 1 januari al voor aangescherpt. Maar ook het looien zou met biologische grondstoffen moeten, niet met metalen zoals nu.”

Leerlooien – het conserveren of omzetten van huid in leer – gebeurt vooral met chroomzouten, vertelt verkoopleider Ton Gerritsen van producent Koninklijke Hulshof (1876) in het Achterhoekse Lichtenvoorde. „Je hebt ook plantaardig gelooid leer”, weet Gerritsen. „Zoals ze dat vroeger deden met huiden in kuipen. Eikenschors erbij, of kastanjeschors of mimosa, en dan laten inwerken. Het hele looiproces duurde soms tot anderhalf jaar. Nu is dat teruggebracht tot drie weken.”

Welbeschouwd droegen onze voorouders dus biologisch leer. En wie een biologische donor, een kuip, wat schors en vooral de tijd heeft, kan dat ook. Gerritsen: „Maar als we het allemaal gaan doen, moeten we heel veel bomen kappen. En of dat nu zo milieuvriendelijk is.”

Eppo König

Rectificatie / Gerectificeerd

Biologisch leer

Naar aanleiding van de aflevering Wanneer kun je een jack van biologisch leer kopen? (donderdag 11 oktober, pagina 2) van de rubriek next question meldt ontwerper Charlotte Evers uit Lathum dat zij met „ biologisch leer ” werkt. Het leer van haar nieuwe collectie tassen is afkomstig van diervriendelijk gehouden runderen en „natuurlijk” gelooid en geverfd.