Vliegveld Lelystad mag niet uitbreiden

Den Haag. Vliegveld Lelystad mag op korte termijn niet groeien. Het vliegveld mag geen nieuwe landingsbanen aanleggen of terminals bouwen. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. Het rechtscollege heeft het besluit vernietigd om vliegveld Lelystad uit te breiden. De ministers van Verkeer en Waterstaat (Eurlings, CDA) en VROM (Cramer, PvdA) krijgen twee jaar de tijd om de gevolgen voor het milieu beter te inventariseren bij de plannen om van Lelystad een zakenluchthaven te maken. Het kabinet wil Schiphol ontlasten door lichter vliegverkeer naar Lelystad te verplaatsen. In de toekomst zal de start- en landingsbaan tot maximaal 2.100 meter worden verlengd, zodat ook meer en zwaardere vliegtuigen daar terecht kunnen. Volgens de Raad van State hebben de ministers onvoldoende gekeken naar de totale ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot luchthaven met zakelijk luchtverkeer.