Uitverkoop van de kleuterklas

Het is jammer dat de nieuwe editie van de Quote 500 gisteren al naar de drukker is gegaan. Daardoor is de nationale rijkenlijst van dit jaar, die over drie weken verschijnt, bij voorbaat al incompleet.

Eergisteren herzag het onbekende Safeboot, dat beveilingssoftware voor mobiele pc’s maakt, zijn beursplannen. In plaats daarvan verkoopt het zichzelf aan het Amerikaanse McAfee. De softwaregigant uit Silicon Valley (beurswaarde 6,4 miljard dollar) betaalt, omgerekend, 250 miljoen euro voor het bedrijf uit Nieuwegein.

Daarmee wordt de vroeg gepensioneerde oprichter Paul Grootaers (47) multimiljonair. Hij heeft nog 40 procent van de aandelen in bezit, goed dus voor een slordige 100 miljoen. Daarmee zou hij zo de top 200 van Quote’s rijkenparade binnenfietsen. Nog wel hoger ook, want hij had bij zijn vertrek twee jaar geleden al een deel van zijn aandelen geleden verkocht aan investeringsmaatschappij Summit, ook uit de VS.

De plotselinge welvaart van een schier onbekende ondernemer als Paul Grootaers doet denken aan een ander wonder uit de Hollandse Polder. In november 2004 werden de oprichters van de succesvolle veilingsite Marktplaats.nl multimiljonair, met de verkoop aan het eveneens Amerikaanse E-bay. Bob Crebas kreeg 80 miljoen, Reinier Bouwman 100 miljoen. Wie had ooit van hen gehoord?

De verrassende overname van Safeboot moet een domper zijn voor ABN Amro, in deze toch al donkere dagen voor de bank. En indirect ook voor investeerder Roel Pieper. Tot september 2005 was ABN Amro Participaties, de investeringstak van de bank, mede-eigenaar van Safeboot. Toen oprichter Grootaers met Summit in zee ging, verkocht ABN Amro haar deel mee. Zij verkochten samen 55 procent voor 39 miljoen euro. Waarmee het bedrijf op nog geen 30 procent werd gewaardeerd van wat McAfee er nu voor over heeft.

Mocht ABN Amro haar belang in Safeboot hebben vastgehouden, dan zou dat nu in handen zijn van Favonius, de investeringsmaatschappij van Roel Pieper . Die nam vorig jaar de ict-portefeuille van ABN Amro Participaties over.

En zou minister Bos van Financiën tevreden zijn? Bedrijven als Safeboot en Marktplaats.nl zijn de jonge, successen die Nederland volgens hem nodig heeft om het verlies van grote multinationals in de toekomst te compenseren. Het zijn in zijn ogen de rising stars van onze economie. Maar Safeboot bewijst dat sommige talenten al aan het buitenland worden verkocht nog voor zij in de nationale eredivisie hebben gespeeld.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen