Televisie Voorkeur

Sepp Blatter is president van de wereldvoetbalbond FIFA, de meest invloedrijke sportvereniging ter wereld. De FIFA-functionarissen zijn verwikkeld in machtsstrijden en de organisatie is gevoelig voor corruptie. Die FIFA - Macht und Machenschaften im Weltfußball. ARD, 22.45-23.30u. Joseph "Sepp" Blatter, president of FIFA, listens to a question during a news conference as part of the FIFA U-20 World Cup Friday, July 20, 2007 in Toronto. Blatter said the incident between the Chilean soccer team and Toronto police Thursday is regrettable in what had been a successful tournament so far. (AP Photo/Paul Chiasson, CP) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. In de Week van de Verslaving een portret van een ex-alcoholist. Kees Boon is 65 jaar en sinds vijf jaar van de drank af. Hij heeft alles verloren, zijn huwelijk, zijn zaak, zijn vrienden en zijn geld. Dankzij zelfhulp is hij uiteindelijk van de drank afgekomen. Inmiddels is hij voorzitter van de Stichting Zelfhulp en geeft veel voorlichting. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Onderzoek naar de rol van Nederlandse houtbedrijven in de internationale handel in teak-hout uit Birma. Ondanks ontmoedigingsbeleid van het ministerie van Economische Zaken blijkt Nederland internationaal gezien een van de grootste spelers te zijn als het gaat om import en verwerking van Birmees teakhout. Bij de handel worden rechtstreeks zaken gedaan met het dictatoriale regime. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Reportage over de radicale moslims die de Nederlandse moslimomroep overnemen. Verder aandacht voor de tentoonstelling Andy Warhol. Other Voices, Other Rooms, vanaf 12 oktober in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

De mensen van het VMBO. Vierdelige serie over de vmbo onderwijs, dat bij velen een ongunstige reputatie heeft (het rioolputje van het onderwijs). De serie volgt de praktijk op het Minkema College in Woerden. Een doorsnee vmbo-school met complexe, herkenbare problemen. De hoogte- en dieptepunten van een spannend schooljaar voor leerlingen en leraren. Ned.2, 19.25-19.55u.

VPRO Thema: Jouw democratie is de mijne niet. Jongeren met verschillende achtergronden geven hun mening over de democratie, waarmee ze steeds minder affiniteit schijnen te hebben. Daarna volgt een debat tussen tweehonderd jongeren. Ned.3, 20.25-22.00u.

Ik vertrek. Jan en Corrie Hoek vormen met hun zoons Erik (23), Maikel (22) en Patrick (19) een hecht gezin, dat wordt gevolgd bij de verwezenlijking van hun grote droom: het bouwen van een appartementencomplex en camping in Tsjechië. Ned.1, 21.15-22.10u.

Andere tijden: Vereniging Nederland-DDR. Reportage over de in 1973 opgerichte vereniging die de kennis over land en volk van de DDR moest verbreiden. De Vereniging was breed bedoeld, dwars door de politieke partijen heen. Mensen van allerlei gezindten waren lid en maakten reisjes naar Oost-Duitsland en keken om zich heen. Maar wat zagen ze en waar sloten ze de ogen voor? Achteraf blijkt de invloed van de DDR op de vereniging groot. De verenigingskas werd vanuit het oosten gespekt en een onwelgevallige voorzitter werd weggewerkt. Ned.2, 21.25-22.00u.

Keuringsdienst van waarde. Consumentenprogramma over eten bezint zich ditmaal over de barbecue. Driekwart van de wereldbevolking barbecuet uit armoe en zou graag op een gasje willen koken onder een afzuigkap. En wij doen het voor onze lol. En waar komt de houtskool eigenlijk vandaan? Ned.3, 22.00-22.30u.

documentaire

The ministery of thruth. Documentaire waarin belangrijke politieke figuren de vraag wordt gesteld of het liegen van politici tegenover de kiezers bij de wet verboden zou moeten worden. BBC 2, 20.00-21.00u.

De keuken van Kok. Documentaire volgt de campagne van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1998 van binnenuit. Het filmteam kreeg toegang tot interne besprekingen en activiteiten, zowel op topniveau als in de ‘keuken’ van de campagne, vanaf de eerste publiciteitsfoto’s in maart tot en met het moment waarop Kok met zijn medewerkers zijn verkiezingsoverwinning kon vieren in mei. Ned.2, 23.50-1.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Wim T. Schippers, die eerder opzienbarende toneelstukken maakte, zoals Going to the dogs met herdershonden, vertelt over zijn nieuwe stuk Waaiend Graan dat zaterdag in première gaat. Verder de Nederlandse Hollywoodster Rutger Hauer over zijn autobiografie en de band van straatmuzikanten Bernie’s Lounge. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Vandaag is o.a. Kim van Kooten te gast. Zij schreef het script van de nieuwe romantische comedy Alles is Liefde. Ned.1, 23.00-23.55u.

amusement

Ashton Brothers: Tragiek van de onderman. Muziek, absurde komedie én slapstick. Eerste deel van driedelige registratie van Nederlandse theatervoorstelling. Herh. Ned.3, 23.25-0.00u.

sport

NOS Sportjournaal. O.m. voetbal: vooruitblik op de EK-kwalificatiewedstrijd Roemenië-Nederland en persconferentie Marco van Basten. Ned.3, 22.30-22.55u.