Televisie Film van de dag

Bernard Blier, Francis Blanche en Lino Venturen (vlnr) in Les tontons flingueurs. scene uit de film Les tontons flingueurs (1963) FOTO: TV5 Bernard Blier Francis Blanche Lino Ventura TV5

Les tontons flingueurs. De inmiddels 81-jarige Georges Lautner maakte in de jaren zestig en zeventig een aantal zeer populaire Franse genrefilms. Het meest bekend zijn de komische gangsterfilms waarin Jean-Paul Belmondo de hoofdrol speelt. In 1963 regisseerde hij Les tontons flingueurs, met in de hoofdrol Lino Ventura, de prachtacteur die een paar jaar later zou meespelen in twee meesterwerken van Jean-Pierre Melville (Le deuxième souffle en L’armée des ombres). De dialogen werden geschreven door Michel Audiard, die veel beroemde Franse films voorzag van uitstekende scenario’s. Fernand Naudin (Ventura) wordt door zijn oude, stervende maffiabaas gevraagd voor diens dochter te zorgen als hij overlijdt, en de zaak dan over te nemen. Het leidt tot een bendeoorlog, waarbij in zwart-komische scènes veel doden vallen. Nederlands ondertiteld.

(Georges Lautner, 1963, F), TV5, 21.00-23.00u,

André Waardenburg