Surrealisme

Surrealisme „Het surrealisme is aantoonbaar de meest invloedrijke avant-gardistische kunstbeweging van de 20ste eeuw”, schrijft Ghislaine Wood in haar inleiding bij de catalogus Vreemde dingen: Surrealisme en design. In de opzet van de tentoonstelling in museum Boijmans Van Beuningen is zichtbaar gemaakt hoe het surrealisme binnen tien jaar veranderde van een politiek-geïnspireerde beweging in een commerciële stijl. Het is een rijk, zinnestrelend geheel, van de schilderkunst van Dalí, Juan Miró, Giorgio de Chirico, René Magritte en Max Ernst tot de biomorfe Freeform Sofa van Isamu Noguchi, en van beroemde kunstvoorwerpen als Man Ray’s Raadsel van Isidore Ducasse en een met rood satijn gestoffeerde kruiwagen van Oscar Dominguez, tot sieraden en parfumflesjes van Dalí en Giacometti en met zwart apenbont gevoerde tasjes en handschoenen van Elsa Schiaparelli. Vreemde dingen laat zien hoezeer het surrealisme deel is gaan uitmaken van onze leefomgeving en cultuur. Veel hedendaags, postmodern design bijvoorbeeld, met zijn irrationele, eclectische vormtaal, gaat direct terug op het surrealisme. En modeontwerpers als Viktor & Rolf, Martin Margiela en het Antwerpse duo Walter van Beirendonck en Dirk van Saene, laten zich inspireren door surrealisten als Meret Oppenheim en Elsa Schiaparelli. De expositie is vormgegeven door Van Beirendonck en Van Saene. Zij namen de surrealistische, fetisjistische verafgoding van het lichaam tot leidraad en ontwierpen reusachtige lichaamsdelen die in de museumzalen liggen uitgestrekt. Daarin worden de objecten tentoongesteld. Vreemde dingen: Surrealisme en design t/m 13 jan in Museum Boijmans, Museumpark, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u. Elke zo-middag, 13u30 is er een rondleiding over de expositie en do 18 okt 20u dragen schrijvers voor uit surrealistisch werk ism Armenius. Inl www.armenius.nl Strijkijzer van Man Ray

„Het surrealisme is aantoonbaar de meest invloedrijke avant-gardistische kunstbeweging van de 20ste eeuw”, schrijft Ghislaine Wood in haar inleiding bij de catalogus Vreemde dingen: Surrealisme en design. In de opzet van de tentoonstelling in museum Boijmans Van Beuningen is zichtbaar gemaakt hoe het surrealisme binnen tien jaar veranderde van een politiek-geïnspireerde beweging in een commerciële stijl. Het is een rijk, zinnestrelend geheel, van de schilderkunst van Dalí, Juan Miró, Giorgio de Chirico, René Magritte en Max Ernst tot de biomorfe Freeform Sofa van Isamu Noguchi, en van beroemde kunstvoorwerpen als Man Ray’s Raadsel van Isidore Ducasse en een met rood satijn gestoffeerde kruiwagen van Oscar Dominguez, tot sieraden en parfumflesjes van Dalí en Giacometti en met zwart apenbont gevoerde tasjes en handschoenen van Elsa Schiaparelli.

Vreemde dingen laat zien hoezeer het surrealisme deel is gaan uitmaken van onze leefomgeving en cultuur. Veel hedendaags, postmodern design bijvoorbeeld, met zijn irrationele, eclectische vormtaal, gaat direct terug op het surrealisme. En modeontwerpers als Viktor & Rolf, Martin Margiela en het Antwerpse duo Walter van Beirendonck en Dirk van Saene, laten zich inspireren door surrealisten als Meret Oppenheim en Elsa Schiaparelli. De expositie is vormgegeven door Van Beirendonck en Van Saene. Zij namen de surrealistische, fetisjistische verafgoding van het lichaam tot leidraad en ontwierpen reusachtige lichaamsdelen die in de museumzalen liggen uitgestrekt. Daarin worden de objecten tentoongesteld.

Vreemde dingen: Surrealisme en design t/m 13 jan in Museum Boijmans, Museumpark, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u. Elke zo-middag, 13u30 is er een rondleiding over de expositie en do 18 okt 20u dragen schrijvers voor uit surrealistisch werk ism Armenius. Inl www.armenius.nl