Streken in Oldebroek

In de jaren ’90 zat Aleid Wolfsen in de raad van Oldebroek. „Het was toen al duidelijk dat het een slimme jongen was die de dorpspolitiek oversteeg.”

Wolfsen Foto Dijkstra A. Aleid Wolfsen van de PvdA Kandidaat bewindspersoon voor het nieuwe kabinet Balkenende Dijkstra bv.

Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen (47) is als lokaal bestuurder relatief onervaren. Hij was gemeenteraadslid in Oldebroek, maar maakte vooral carrière in de politiek als veiligheidsdeskundige van de landelijke PvdA-fractie. In de tumultueuze aanloop naar het referendum in Utrecht hield hij zich grotendeels afzijdig van de discussie over de procedure die zijn tegenstrever Ralph Pans aanwakkerde. Die aanpak past bij zijn kalme en degelijke imago.

Wolfsen, geboren in Kampen, studeerde rechten in Groningen. Hij werkte van 1995 tot 1998 bij het ministerie van Justitie. Daarna werd hij rechter bij de Amsterdamse rechtbank en later vicepresident van de rechtbank in Haarlem. Sinds 2002 is hij Tweede Kamerlid namens de PvdA en woordvoerder politie, justitie, brandweer en veiligheid voor zijn fractie.

Bij de verkiezingen van 2006 stond hij derde op de lijst en kreeg hij ruim 20.000 voorkeursstemmen. Hij werd in de formatie door sommigen genoemd als minister van Justitie. Hij deed ook een gooi naar het fractievoorzitterschap, maar legde het af tegen Jacques Tichelaar.

Wolfsen was deze zomer betrokken bij de onrust in de PvdA rondom het comité van ex-moslims van Ehsan Jami. Jami benaderde hem om lid te worden. Wolfsen vond zijn uitlatingen „over the top.”

Dat Wolfsen op zoek is naar een prominente bestuurlijke functie verbaast de Oldebroekse wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie) niet. Hij kent hem uit de gemeenteraad waar zij beiden in zaten, halverwege de jaren negentig. „Het was toen al duidelijk dat het een slimme jongen was die de dorpspolitiek oversteeg.” Want Wolfsen had volgens hem destijds nog weleens streken. „Hij kwam met een voorstel over afvalstoffenheffingen dat de wethouder van milieu nogal verraste. Wolfsen wist er erg veel van, meer dan je van een raadslid verwacht.” Het ging hem volgens Veldhoen niet om die afvalstoffen, maar hij liet weten dat hij er was.

Ook als Tweede Kamerlid wordt Wolfsen gerespecteerd om zijn kennis van zaken. Kamerlid Hans Spekman (PvdA) was verrast door de „sociale betrokkenheid” van Wolfsen. „Naast zijn inzet op gebied van justitie, bemoeit hij zich ook met alles wat rondom sociale woningbouw speelt.” Wolfsen heeft gewerkt bij een woningstichting in Wezep.

Spekman was wethouder in Utrecht voor hij naar de Kamer ging. Hij steunde Wolfsen in de campagne. „Hij is inderdaad geen super uitbundig persoon, maar hij is absoluut geen regent. Hij werkt op basis van gesprekken met mensen. Een burgemeester heeft weinig macht, maar veel invloed. Die zal hij durven gebruiken.”