Sony Financial stijgt op eerste beursdag

Sony Financial Holding boekte vandaag op de eerste dag dat het bedrijf een eigen beursnotering heeft een koerswinst van 4 procent.

Sony bracht zijn financiële divisie naar de beurs om zich meer te kunnen concentreren op zijn kernactiviteit, elektronica. Het is de grootste beursgang in Tokio dit jaar. Het bedrijf haalde hiermee 348 miljard yen (2,1 miljard euro) op. In de loop van zijn eerste beursdag steeg het aandeel aanvankelijk 5 procent boven de uitgiftekoers, om vervolgens iets te dalen.

Sony Financial Holdings omvat onder meer de Sony Bank. Dit is een internetbank, opgericht in 2001, die vooral actief is op het terrein van langetermijnbeleggingen, leningen en financiële adviezen. Ook diverse verzekeringsmaatschappijen maken deel uit van Sony Financial. In het in maart afgesloten gebroken boekjaar 2006/2007 waren deze financiële activiteiten tezamen goed voor zo’n 9 procent van de totale inkomsten van Sony.

Als gevolg van de beursgang neemt Sony’s aandeel in Sony Financial af van 100 tot 60 procent. Het elektronicabedrijf wil de vrijgekomen middelen gebruiken voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling, onder meer naar toepassingen van zogeheten OLED’s. Organic Light Emitting Diodes vormen een veelbelovende nieuwe techniek om beeldschermen te maken. Tot dusverre werd deze techniek vooral toegepast in kleine schermpjes, zoals voor mobiele telefoons. Onlangs bracht Sony als eerste fabrikant een OLED-televisie uit met een schermdiameter van bijna dertig centimeter. (AP)