Rookverbod geldt niet voor terrassen

Op terrassen mag gewoon gerookt worden, na de invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli 2008. Dit zei minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gisteren in de Tweede Kamer.

„Behalve op binnenplaatsen met vier muren en een overkapping”, aldus Klink. De Kamer verweet de minister grote onduidelijkheid over het rookbeleid op terrassen. In de uitwerking van het rookverbod in de horeca schrijft Klink dat roken onder overkappingen en overdekte terrassen niet is toegestaan.

Klink wil in een handleiding, een code of practice, de regels vastleggen ten aanzien van het roken op terrassen. Onduidelijk was: mag het onder een parasol, onder een luifel en tussen twee schuttinkjes? Klink vreest dat hij niet onder een handleiding uit kan, zodat er geen misvatting over kan bestaan.

De Kamer verweet Klink de regels scherper aan te zetten dan was afgesproken. Doel was om werknemers te beschermen tegen rook op de werkplaats. Klink schreef in de uitwerking van zijn plannen echter dat ook voor zelfstandigen die thuis werken, zonder personeel, een rookverbod geldt. „Dit gaat veel verder dan betutteling”, aldus Edith Schippers (VVD), die verschillende moties overweegt. „Dit is van een staatsbemoeienis waar ze in het oude Sovjetrijk van kunnen leren.”

Ook het CDA vindt sommige plannen te ver gaan. „Ik zie de meerwaarde van de code of practice niet en begrijp de reactie van de horecabond”, aldus Cisca Joldersma. Dinsdag liet Koninklijk Horeca Nederland (KHN) minster Klink weten niet meer te willen meewerken aan zijn plannen. De brancheorganisatie vindt het onacceptabel dat enkel de horecaondernemer strafbaar wordt gesteld. Ook zien zij niets in de code of practice. Kamerlid Boris van der Ham (D66) noemt de code „micromanagement van de minister”.

Klink kwam de Kamer uiteindelijk deels tegemoet. Hij wil de verkoop van tabak waarschijnlijk toestaan in de hele kunst- en cultuursector, aanvankelijk wilde hij dat alleen bij popconcerten. Het rookverbod in werkruimten van thuiswerkende zelfstandigen wil hij heroverwegen. Morgen demonstreren rokersorganisaties in Den Haag tegen de maatregelen in de horeca. Ze pleiten voor een versoepeling van het totale rookverbod.