Rijkman Groenink gaat ABN Amro verlaten

ABN Amro-topman Rijkman Groenink treedt over een paar weken af. Zijn vertrek komt niet onverwacht, nu het consortium van drie banken dat een bod heeft gedaan op ABN Amro meer dan 86 procent van de aandelen bezit.

ABN Amro maakte het vertrek van Groenink gisteren bekend. Hij treedt officieel af op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering, die over een paar weken wordt gehouden. Op die vergadering kan het bankenconsortium zijn eigen nieuwe bestuursvoorzitter naar voren schuiven.

Groenink heeft 33 jaar bij ABN Amro en een van haar voorgangers, Amro Bank, gewerkt. Hij gaat weg in „goed onderling overleg” met de raad van commissarissen, zegt ABN Amro. Het persbericht maakt geen melding van een gouden handdruk.

Groenink wilde begin dit jaar het liefst fuseren met ING, maar die gesprekken liepen op niets uit, waarna ABN Amro een overname door de Britse bank Barclays overeenkwam. Het consortium bood echter een hogere prijs dan de Britten en heeft ABN Amro nu gekocht voor 70 miljard euro. De drie banken, Royal Bank of Scotland, de Spaanse Santander en de Belgische-Nederlandse Fortis verdelen ABN Amro de komende drie jaar onder elkaar.

De overname van ABN Amro werd gisteren definitief. Het consortium maakte bekend het bod gestand te doen waardoor het nu onvoorwaardelijk is. De aandeelhouders van ABN Amro zullen volgende week worden betaald. Diegene die hun aandelen nog niet aan het trio hebben verkocht kunnen dat alsnog doen.

De verkoop van ABN Amro heeft grote gevolgen voor de AEX-index, de graadmeter van de Nederlandse effectenbeurs met de 25 belangrijkste bedrijven. De bank zal vanaf vanmorgen geen deel meer uitmaken van de index, zo meldde Euronext gisteren.