Referendum Utrecht ongeldig

Het Utrechtse burgemeestersreferendum is mislukt. De inwoners van de Domstad mochten zich gisteren uitspreken over hun nieuwe burgermeester. Slechts 9,4 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. Voor een geldig referendum is een opkomst van minimaal 30 procent vereist. Van de Utrechters die wel kwamen stemmen, koos 60,6 procent voor Aleid Wolfsen en 23 voor Ralph Pans. 16,4 procent van de stemmers bracht een blanco of ongeldige stem uit. Wat deze uitslag waard is, zal vandaag moeten blijken. Het is namelijk nu aan de gemeenteraad om te bepalen wie wordt voorgedragen als voorkeurskandidaat om burgemeester Annie Brouwer-Korf op te volgen. De raad hoeft zich door de ongeldige stemming dus niets aan te trekken van de voorkeur van de kiezer. De voornaamste kritiek op het referendum is dat er niets te kiezen viel. Beide kandidaten zijn PvdA-lid en onderscheiden zich weinig van elkaar. (NRC)