Rechter: Antwerpse moord racistisch

De 19-jarige man die was aangeklaagd wegens de moord op een 2-jarig meisje en haar Malinese oppas, vorig jaar in Antwerpen, is gisteravond schuldig en volledig toerekeningsvatbaar bevonden. Een jury achtte ook bewezen dat hij handelde uit racistische motieven. Het is voor het eerst dat iemand in België wordt veroordeeld voor een racistische moord. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen.

De moorden leidden tot een heftig debat over de vraag of het extreemrechtse Vlaams Belang daar indirect voor verantwoordelijk was. De schutter bracht ook ernstige verwondingen toe aan een Turkse vrouw. Een tante van de man was tot voor kort parlementariër voor het Vlaams Belang.

Premier Verhofstadt legde direct na de schietpartij een verband met extreemrechts. Minister De Gucht van Buitenlandse Zaken beschuldigde zelfs de kiezers van het Vlaams Belang. „Als je daarvoor stemt, ben je eigenlijk ook verantwoordelijk voor wat die partij aanricht in de maatschappij”, zei hij.

Zelf ontkende de 19-jarige man tijdens het proces dat hij een racist was. Op de dag voor de moorden was hij van zijn internaat gestuurd, omdat hij de regels had overtreden door op zijn kamer te roken. Daarop besloot hij dat hij dood wilde, zei hij. „Ineens was dat plan er, het bleef maar hangen. Ik had een zekere dood voor ogen. Ik dacht: straks ben ik er toch niet meer.” De schutter had er op gerekend dat hij zelf ook zou worden doodgeschoten door de politie.