Prognoses olieprijs vaak fout

Olieprijsvoorspellingen van toonaangevende instituten op energiegebied zijn niet betrouwbaar. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van adviesbureau Roland Berger.

Schattingen van de prijs van een vat (159 liter) ruwe Brent-olie, afgegeven tussen 1999 en 2006 door het Internationale Energie Agentschap (IEA) en de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA), weken bij een vergelijking achteraf gemiddeld 27 respectievelijk 22 procent af van de prijs waarvoor de olie werd verhandeld.

Ook de prijsvoorspellingen van Nymex, de beursorganisatie in New York waar veelvuldig wordt gehandeld in olie-futures (contracten voor de toekomstige levering van olie), bleken weinig accuraat. Over dezelfde periode waren die zo’n 29 procent onnauwkeurig.

Een betere prognose bieden volgens het adviesbureau rijksbegrotingen van olie-exporterende landen. Rusland en Saoedi-Arabië budgetteren elk jaar staatsinkomsten uit oliewinning op basis van een eigen inschatting van olieprijsontwikkelingen. Bij een vergelijking achteraf weken die gemiddeld 15 procent af van de uiteindelijke marktprijs. Opvallend is dat juist de olie-exporterende landen een stabilisering van de prijs voor ruwe olie voorspellen.

Olieprijs: pagina 18