Premier geeft overtreden regels aanbesteding toe

Den Haag, 11 okt. Premier Balkenende heeft ”ruiterlijk toegegeven” dat bij de armoedemanifestatie op het eiland Schokland dit jaar de regels over openbare aanbesteding niet zijn nagekomen. Maar hij bestreed ten stelligste dat er bij andere evenementen zoals de `honderddagencampagne` van het kabinet sprake is geweest van ”geldsmijterij”. De premier zei dit gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de Europese aanbestedingsregels naar aanleiding van de ophef die afgelopen zomer ontstond omdat minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) van `vriendjespolitiek` werd beschuldigd. Koenders had bij het evenement op Schokland de regels overtreden door de opdracht van 750.000 euro onderhands te gunnen aan het campagnebureau BKB in Amsterdam dat door twee PvdA`ers wordt geleid.