Poolse politie ontruimt klooster

Een Poolse deurwaarder heeft gisteren met een legertje politieagenten en hulpverleners een eind gemaakt aan de opstand van 65 uitgestoten nonnen. De vrouwen, die al twee jaar niet meer gehoorzaamden aan het Vaticaan, hadden zich verschanst in hun gebarricadeerde klooster in het dorp Kazimierz Dolny.

De ontruiming, die live op tv gevolgd kon worden, duurde ruim een halve dag. Toen de poort dicht bleef, werd de kloostermuur met ladders bedwongen. De ex-nonnen hadden zich verzameld in een zolderkamer en zongen religieuze liederen.

Uiteindelijk konden ze worden afgevoerd in bussen. Een enkeling schold de politie uit voor „Satansknechten”, maar de meeste vrouwen maakten een vrolijke indruk, met gitaren en trommels, zwaaiend naar de camera’s. Volgens een kerkwoordvoerder zijn de vrouwen slachtoffer van „geestelijke manipulatie”. Moeder-overste Jadwiga en een oud-priester zijn gearresteerd. Zij zouden de jonge vrouwen hebben opgehitst.

De kerk heeft nooit veel losgelaten over het conflict. De problemen ontstonden toen de moeder-overste visioenen van de Heilige Geest kreeg. Haar superieuren in het bisdom van Lublin weigerden deze te erkennen en bevalen haar vertrek. Maar de nonnen kwamen in opstand. Nadat gesprekken niets opleverden, stapte de kerk naar de rechter. Die gaf eerder dit jaar het groene licht voor de verwijdering van de ex-nonnen. In april werd de stroom afgesneden, maar lokale sympathisanten bleven de vrouwen voedsel brengen.