Opta legt boze brief van KPN naast zich neer

De boze brief die topman Ad Scheepbouwer van KPN begin september aan telecomtoezichthouder Opta stuurde, heeft niets opgeleverd. Volgens de toezichthouder geeft de telecommarkt geen aanleiding om iets aan de huidige regulering te veranderen.

Dat blijkt uit de brief waarmee de Opta KPN op 27 september antwoordde. Het telecombedrijf had geklaagd dat de Opta de kabelsector voortrekt waardoor het bedrijf daar niet mee kan concurreren. Het telecombedrijf eiste een versoepeling van de regels waar het zich als ex-monopolist op de markt voor vaste telefonie aan moet houden en dat de kabelbedrijven zouden worden gedwongen KPN toegang te geven tot de kabel. In een interview zei Scheepbouwer dat de Opta zelf de concurrentie verstoort en dat de toezichthouder „gevangen zit in een oerwoud van regels” waardoor veranderingen te lang op zich laten wachten.

Volgens de planning van de Opta zal er op zijn vroegst begin 2009 iets veranderen aan de regulering van KPN. De toezichthouder schrijft dat zij net als KPN inziet dat de telecommarkt snel verandert en dat dat aanleiding had kunnen geven tot een vervroegde analyse.

Maar volgens de Opta is er geen reden voor zo’n vervroeging. Wel had de Opta eerder al besloten nu vast te beginnen met de volgende analyse van de markt, in plaats van pas in 2008. Daardoor kunnen eventuele nieuwe regels wellicht al eerder in gaan, maar volgens een woordvoerder zal dat hoogstens enkele maanden schelen. „Er zal ook alleen iets veranderen als de markt daarom vraagt, niet omdat KPN een brief schrijft.” 

KPN is niet tevreden met het antwoord en heeft gevraagd om een gesprek met de toezichthouder. Ook gaat het bedrijf praten met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor de Opta.

    • Elske Schouten