Opa is niet boos, opa is gefrustreerd

cd hiphop DJ Knowhow – Straatwaarde Cold Rock Stuff/Walboomers ***-- Straatwaarde van DJ Knowhow

cd hiphop

DJ Knowhow – Straatwaarde

Cold Rock Stuff/Walboomers ***

DJ Knowhow produceerde cruciale nummers voor de debuut-cd’s van Brainpower en Extince en was in de jaren negentig dj van het invloedrijke VPRO-programma Dutchmasters. Na een lange stilte komt Knowhow nu met dit door hem geproduceerde ‘conceptalbum’. Dat concept laat zich het best vertalen als: opa is niet boos, opa is fokking gefrustreerd.

Die opa is niet Knowhow zelf die ronduit nostalgisch is maar dat verlangen naar verlogen tijden mooi uitdrukt in zijn warme, naar de jaren negentig lonkende producties. De dj is creatief en gepassioneerd. Combineert de soul van d’Angelo’s Brown Sugar met het beton van de Bronx, giet True Colors van Cyndi Lauper in een kitscherig digitaal jasje en smeedt bombastische oldschoolfunk vol sfeervolle details.

Het zijn de rappers die dit album naar beneden halen. Het zal vroeger vast allemaal beter zijn geweest maar dat is niet zo’n interessant onderwerp en al helemaal niet als het in clichés en met achterhaalde rapstijlen wordt gebracht. Het azijn vloeit rijkelijk: „De jeugd heeft de toekomst maar helaas dat ben jij…” Gelukkig doen ook verademende vrijdenkers als Tim en Complex mee, want van al die zelfverklaarde ‘echte B-Boys’ (groei op!) die menen dat iedereen onder de 40 hun sneakers moet komen kussen, zou ik me vandaag nog tot jumpstyle bekeren.