Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Hollanders in beeldMet zo'n 65 portretten uit de 17de eeuw geeft de expositie Hollanders in Beeld een mooi overzicht van de portretkunst tussen 1599 en 1683. Topstuk is het Portret van Jan Six uit 1654, losjes door Rembrandt geschilderd en altijd in familiebezit gebleven. Naast de schilderijen van Rembrandt is er werk van o.a. Frans Hals, Ferdinand Bol, Jan en Salomon de Bray, Nicolas Maes en Bartholomeus van der Helst.

Hollanders in beeld van 13 okt t/m 13 jan in het Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Di-za 10-17u, zo 11-17u. Inl www.mauritshuis.nl

Andy WarholDe entree van de grote Andy Warhol-expositie in het Stedelijk belooft spectaculair te worden. Bezoekers betreden de expositie over een rode loper en worden voortdurend geflitst, alsof zij zelf de sterren zijn. Veertig jaar geleden organiseerde het Stedelijk ook een Warhol-tentoonstelling, maar dit keer bekijkt het museum het oeuvre van de kunstenaar van de conceptuele kant. Met 27 films, zelden vertoonde videobanden, audiotapes en bijzonder archiefmateriaal wordt vooral Warhol zelf aan het woord gelaten.

Andy Warhol: Other Voices, Other Rooms, 12 okt t/m 13 jan in het Stedelijk Museum CS, Oosterdoksekade 5, Amsterdam. Dag 10-18u Inl www.stedelijk.nl

THEATER

Wim T. Schippers Er komt een nieuwe Wim T. aan! Elke theaterliefhebber herinnert zich nog het legendarische Going to the dogs waarmee begenadigd absurdist Wim T. Schippers met Duitse herdershonden de Amsterdamse Stadsschouwburg veroverde. Wuivend graan heet zijn nieuwe voorstelling, waarin geleerde Henrik van Woerdekom (Titus Muizelaar) een lezing wil houden over ethiek. Maar in de zaal treft hij de vier belangrijkste vrouwen uit zijn leven aan. Wat een wijze avond over ethiek had moeten worden, ontaardt in een gênante familierel en een meeslepend handgemeen.

Première 13 okt Leidse Schouwburg. Tournee t/m 20 jan. Info 020-6164004 of www.hummelinckstuurman.nl.

POP

John Peel DayDe invloedrijke BBC-discjockey John Peel overleed drie jaar geleden op 65-jarige leeftijd. Sindsdien gedenken bewonderaars hem op John Peel Day, een dag waarop avontuurlijke, eigenwijze, veelkleurige en onafhankelijke popmuziek ruim baan krijgt. Lawaaiige eredienst met Lianne Hall, Pesril, The Lovely Eggs, Zea, The Bent Moustache, Hotplate, Trouble Vs. Glue en Two Dogs. 12 en 13 okt OCCII, Amsterdam, Inl www.occii.org.

KLASSIEK

Mariss Jansons, de chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, dirigeert één Mahler-symfonie per seizoen. Op 18 en 21 oktober klinken in het Concertgebouw eerst Don Juan van Strauss, gevolgd door de Vijfde symfonie van Mahler.

18 (20u15) en 21 okt (14u15) Concertgebouw Amsterdam. Inl 020-6718345. laatste concert rechtsreeks op Radio 4.

THEATER

Liaisons DangereusesIn Liaisons dangereuses van het Nationale Toneel spelen Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat twee edelen die met wrede verleidingsspelletjes hun omgeving en uiteindelijk zichzelf te gronde richten. Regisseur Johan Doesburg baseert zich op de 18de-eeuwse libertijnse brievenroman van Pierre Choderlos de Laclos. Verschenen aan de vooravond van de Franse Revolutie, werd de roman een voorbeeld van de decadentie van het Ancien Régime. Het boek is vele malen bewerkt voor toneel, opera en film. Er bestaat bijvoorbeeld een Koreaanse film, alsmede een gay-pornofilm met Boy George. Beroemdste is de film met John Malkovich en Glenn Close.

Première 13 okt Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 26 jan. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl