Nobelprijs literatuur voor Doris Lessing

De Engelse schrijfster Doris Lessing heeft de 104de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Dit heeft de Zweedse Academie van Wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. De auteur van romans als The Grass Is Singing (1950), The Golden Notebook (1962) en The Good Terrorist (1985) is de elfde vrouw en de negende Brit die de prijs ontvangt.

Lessing, die nog steeds zelfstandig met haar zoon in Londen woont, krijgt de prijs, 10 miljoen kronen (1,1 miljoen euro), omdat zij volgens de Academie „als epica van de vrouwelijke ervaring, met scepsis, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving aan onderzoek heeft onderworpen”.

Lessings oeuvre reflecteert haar leven: een jeugd in Perzië en Rhodesië, communistisch engagement, mislukte huwelijken en haar wording als schrijfster in het vrouwvijandige Londen van de jaren 40. Haar debuut The Grass Is Singing ging bijvoorbeeld over de vergiftigende uitwerking van rassenscheiding in Rhodesië. Het meest autobiografisch is het Children of Violence-vijfluik (1952-69), dat begint met het naar de hoofdpersoon genoemde Martha Quest; het meest geciteerd is The Golden Notebook, een roman over een schrijfster in crisis die door de feministische beweging vooral gelezen is als een boek over de strijd tussen de seksen.

Met Lessing (Kermanshah 22 oktober 1919) heeft het Nobelprijscomité een in meerdere opzichten oude favoriet voor de prijs bekroond. Ze is niet alleen met 87 jaar de oudste Nobelprijswinnaar ooit, maar was de laatste jaren in de lijstjes van de mogelijke kandidaten ver naar onderen gezakt. Zoals de hoofdredacteur van haar Nederlandse uitgever Job Lisman vanmiddag op de boekenbeurs van Frankfurt zei: „Wij hebben hier al vijf jaar op gehoopt maar het komt voor ons als een grote verrassing. Wij vinden haar een briljant schrijfster en een hartverwarmende vrouw, twee jaar geleden is ze nog in Nederland geweest en toen hebben wij een prachtige avond met haar gehad in Amsterdam.”

Portret: pagina 11