New horizons ziet bliksems op Jupiter en vulkaan op Io

Rotterdam, 11 okt. De NASA-ruimtesonde New Horizons die onderweg is naar Pluto, heeft en passant nieuwe beelden en gegevens verzameld van Jupiter. Dat gebeurde in februari en maart van dit jaar toen de sonde dicht langs Jupiter scheerde, om gebruikmakend van het zwaartekrachtsveld van die reuzenplaneet, een zwiep richting Pluto te maken. Deze week verschijnt de analyse van die gegevens in vervroegd vrij gegeven publicaties in het vakblad Science. Daaruit blijkt dat het bliksemt bij de polen van de reuzenplaneet en dat er grote `golven` door de atmosfeer trekken, en wolken van ammoniak die binnen ruim anderhalve dag weer oplossen. Helemaal bovenin de bovenste atmosfeer zorgt de wisselwerking van moleculen en atomen met geladen deeltjes uit de zon (de zonnewind) voor een lichte gloed. New Horizons nam ook een uitbarsting waar van de vulkaan Tvashtar op de Jupitermaan Io. De pluim was 350 kilometer hoog.