Nederland verliest slechts één zetel in Europarlement

BRUSSEL, 11 OKT. - In het nieuwe Europees Parlement, dat in 2009 wordt gekozen, krijgt Nederland 26 zetels. Dat is er één minder dan nu, maar één meer dan eerder was afgesproken. Dit blijkt uit een nieuwe verdeling waarmee het Europarlement vanochtend met ruime meerderheid instemde. Spanje gaat er het meest op vooruit, met vier extra parlementariërs. Frankrijk, Oostenrijk en Zweden krijgen er twee meer dan was afgesproken in het verdrag van Nice, dat in 2003 in werking trad. Bulgarije, Groot-Brittannië, Letland, Malta, Polen en Slovenië krijgen net als Nederland één zetel meer. Afgelopen juni spraken regeringsleiders af dat het parlement in 2009 750 zetels krijgt in plaats van de in Nice overeengekomen 736. Op dit moment zijn er nog 785 parlementariërs, maar dat is tijdelijk in verband met de nieuwe lidstaten Bulgarije en Roemenië. De nieuwe verdeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese regeringsleiders die later deze maand in Portugal bij elkaar komen.