kinderfilms in de vakantie

Surf’s Up

Regie: Regie: Ash Brannon en Chris Buck. Met de stemmen van Ruud Feltkamp, Vivienne van den Assem, Bartho Braat. In: 52 bioscopen. ****

Na March of the Penguins en Happy Feet is het nu het derde achtereenvolgende jaar dat pinguïns de hoofdrol vertolken in het kinderfilmvermaak. De Amerikaanse ‘oceanimatie’ Surf’s Up is een grappig-geanimeerde fakedocumentaire over hoe pinguïns zo’n beetje aan de basis van alles stonden en in het bijzonder van de surfsport. In de Amerikaanse versie, die hier niet wordt uitgebracht, wordt de pret nog vergroot doordat Jeff Bridges zijn rol van The Dude uit The Big Lebowski nog eens prettig zelf-parodiërend herneemt en surfidool Big Z stem geeft. Verder is de film een flinterdun grapje, vooral visueel bizar om een dier dat je associeert met ijs en sneeuw lekker cocktails lurkend te zien zonnebaden en af en toe een golfje pakken.

Plop en de pinguïn.

Regie: Dennis Bots. Met: Walter de Donder, Leontine Borsato. In: 101 bioscopen. **

Regisseur Dennis Bots, een getalenteerde tv-regisseur uit de stal van Johan Nijenhuis, kan bij Plop en de pinquïn als het ware ‘over de film’ heen zijn kunnen laten zien. Die kabouters ploppen toch wel, dus kon Bots zich uitleven op enge griezelshots van een verdacht restaurant, lekkere actiescènes op een ijsglijbaan en een komische noot met een de show stelende Edo Brunner en Arijan van Bavel (Paul de Leeuws Adje). Drie genres in één klap op z´n showreel.

Meet the Robinsons

Regie: Regie: Stephen J. Anderson. Met de Nederlandse stemmen van: In: 68 bioscopen. ***

De futuristische setting van de computeranimatiefilm Meet the Robinsons (weesjongetje op zoek naar zijn moeder in de toekomst) leende zich goed voor allerlei 3D-Spielerei. Disney lijkt ook zonder Pixar verder te kunnen met de computeranimatie. Al werd er voor de visuele stijl wel erg gretig teruggegrepen op de Hanna-Barbera-productie The Jetsons en was hoofdpersoon Lewis een opzichtige Jimmy Neutron-kloon.

Waar is het paard van Sinterklaas? Regie: Mischa Kamp. Met: Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman. In: 103 bioscopen. ****

De opvolger van Het Paard van Sinterklaas, over het kleine Chinese paardenmeisje Winky, doet precies waar hij de vorige keer ook al goed in was: een lief verhaal lief vertellen. Winky keert terug als de verzorgster van het paard, dat even kwijtraakt en dan met een prachtig Black Beauty-achtig veulen weer gevonden wordt. Tamara Bos schreef weer fijn allerlei ongemerkt pedagogisch-kritische observaties in het scenario, waarbij vooral de onverschillig-enthousiaste juf het moet ontgelden. Waar je meestal ziet dat familiefilms leuk willen zijn over de hoofden van het kinderpubliek heen, gebeurt dat in de beste Annie M.G. Schmidt-traditie nu eens andersom.