Kasja met kalkoen

Voor twee personen:130 g gerookt kalkoenvlees 2 gedroogde shiitake (14 gram, 1/2 uur geweekt) 1 klein ei, losgeklopt 160 g boekweit 4 dl kokende kippenbouillon (of water) 160 g bleekselderij, in dunne schijfjes zout en versgemalen zwarte peper 125 ml zure room (facultatief) 1 stengeluitje, stevige deel fijngesneden

Gekookte boekweit, ook wel kasja genoemd, kan op zichzelf worden gegeten of er kunnen allerlei ingrediënten met de boekweit worden meegekookt. Om de korrels tijdens het koken stevig te houden, moeten ze eerst samen met rauw ei worden geroosterd. Gebeurt dat niet dan verweken de zaden makkelijk en verliezen hun stevige beet.

Boekweit is zeer voedzaam, de gepelde zaden hebben een gunstige samenstelling van aminozuren waardoor de biologische waarde van de eiwitten die van zuivel- en vlees benadert. Daar komt nog eens bij dat boekweit glutenvrij is zodat het een uitstekende vervanger is van pasta en rijst voor wie kampt met glutenallergie. En tot slot: de donkerbruine piramidevormige zaadjes hebben een heerlijke smaak. Alleszins de aanschaf waard; bij natuurvoedingswinkels en op biologische markten is boekweit altijd verkrijgbaar.

Bereiding: Laat het kalkoenvlees op kamertemperatuur komen en snijd het in dunne plakjes. Snijd de taaie steel weg van de shiitake, snijd de hoed doormidden en snijd beide helften in dunne plakjes. Doe het losgeklopte ei in een steelpan, roer de boekweit erdoor en rooster de korrels al roerend op zeer laag vuur tot het ei is opgedroogd en de boekweitzaden vrijwel niet meer aan elkaar kleven.

Voeg de bouillon, shiitake en bleekselderij toe, breng aan de kook en laat de boekweit op het allerlaagste vuur in gesloten pan 15 tot 17 minuten koken, of tot alle bouillon is geabsorbeerd en de boekweit bijtgaar is. Breng de boekweit op smaak met zout en peper, leg het kalkoenvlees erop en draai het vuur uit onder de pan. Laat het gerecht in gesloten pan nog even staan zodat het kalkoenvlees kan doorwarmen.

Geef hierbij losgeroerde zure room, vermengd met fijngesneden stengelui.

Florine Boucher

Morgen: In de halve schelp